„ Az emléknap megállásra szólít fel minket. Emlékeznünk kell, hogy ne legyünk közömbösek.”

„ Az emléknap megállásra szólít fel minket. Emlékeznünk kell, hogy ne legyünk közömbösek.”

- Kategória: Hírek, Közélet

A Holocaust nemzetközi emléknapján nyílt meg Mosonmagyaróváron „A művészet az elmondhatatlan tolmácsa” című tárlat a várban. Az interaktív vándorkiállítás a mosonmagyaróvári Piarista-iskola meghívására, a mosonmagyaróvári várral összefogva jött létre.

Az évforduló kapcsán Zsódi Viktor, a mosonmagyaróvári Piarista-iskola igazgatója Szent II. János Pál pápa szavait idézte fel, amelyeket 1979-ben mondott, Auschwitz-Birkenau egykori koncentrációs táborában: „Soha nem lehet, hogy egy nemzet saját hatalmát egy másik kárára gyarapítsa, a másik leigázása, bántalmazása, kizsákmányolása és halála által”. Mint mondta: „Ez az emléknap megállásra szólít fel minket. Emlékeznünk kell, hogy ne legyünk közömbösek. Az igazgató kifejtette: ez a kiállítás az emlékezés eszköze. A diákokat és minden látogatót arra kell, hogy figyelmeztesse, nem lehetünk közömbösek.

A művészeti tárlaton bemutatott képzőművészeti alkotásokat, melyeket az ország valamint a határon túli általános iskolák felső tagozatán tanuló és középiskolás diákok készítettek, a Zachor Alapítvány a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítvánnyal együttműködve gyűjtötte össze. Ezzel kapcsolatban Vida Nárcisz, a Zachor Alapítvány igazgatóhelyettese elmondta: a mintegy 350 beérkezett pályaműből 31 munkát állítottak ki, melyeket interaktív módon nézhetnek meg a látogatók. A kiállított képek, rajzok, érzelmi kifejezések alatt az ezek alapjául szolgáló videóinterjúk tekinthetők meg egy QR kód segítségével, melyen egy-egy koncentrációs táborban járt túlélő vagy emlékező családtag elbeszélése, visszaemlékezése kerül levetítésre. A történelem feldolgozását tehát a művészeti eszközökkel segítik, elmondva és megfogalmazva mindazt, amit szavakkal nem lehet körülírni.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a holocaust a történelem legnagyobb botránya. Szenvedéstörténet, az emberi elaljasodásnak annyira az alja, amit szavakkal nem lehet kifejezni. Amit sírással nem lehet könnyebbé tenni. Velünk él, amíg képesek vagyunk emberi életet élni. Dr. Nagy István kiemelte: „nemzeti ügy emlékezni, és emlékeztetni. Meg kell találni az emlékezésnek azokat a formáit, amin keresztül egyenesen szívbe jut az üzenet, hogy „Soha többé!” A múltat ugyanis nem eltörölni kell, hanem megismerni. Annak minden iszonyatával együtt, hogy soha ne történhessen meg senkivel, ami a közelmúltban megtörtént.

A 30 molinóból álló kiállítás három héten keresztül tekinthető meg a mosonmagyaróvári várban.

Ez is érdekelhet...

Állami elismerések a nemzeti ünnep alkalmából

A nemzeti ünnep alkalmából többen is kaptak rangos