A támogatás javítja ugyan a költségvetés helyzetét, de nem fedezi teljesen a többletkiadásokat – Elmarad a vízisport-telep megépítése

A támogatás javítja ugyan a költségvetés helyzetét, de nem fedezi teljesen a többletkiadásokat – Elmarad a vízisport-telep megépítése

- Kategória: Hírek, Közélet

Még a múlt év decemberében fogadta el a mosonmagyaróvári Önkormányzat képviselő-testülete a város idei költségvetési koncepcióját. Mintegy másfél-milliárd forintos többletkiadással számoltak a rezsiköltségek drasztikus emelkedése, illetve a tíz százalékos béremelés miatt. Így a tervezetben nem szerepeltek fejlesztések, lényegesebb mértékű felújítások. A bevezetett adóemelések, térítési díjak növelése, az eddigi ingyenes szolgáltatások megvonása a számítások szerint mintegy 500 millió forintos többletbevételt hoz ebben az évben. Ez azt jelentette, hogy a 2022. évihez képest egymilliárd forint többletforrást kellene előteremtenie az Önkormányzatnak.

Január elején derült ki, hogy több mint 428 millió forintos kormányzati támogatást kap Mosonmagyaróvár a megemelkedett energiaköltségekhez. Ez némileg javítja ugyan a költségvetés helyzetét, de nem fedezi teljesen a többletkiadásokat. – ezt dr. Árvay István polgármester mondta el érdeklődésünkre.

Hozzátette: jelenleg zajlik még az idei költségvetés elkészítése. A megnövekedett költségek miatt az már biztos, hogy nem vágnak bele idén a tervezett vízisport-telep megépítésébe. A mintegy 1 milliárdos beruházáshoz 300 millió forintos támogatást nyert el a város. A jelenlegi helyzetben sajnos nem tudják vállalni a szükséges önrészt, így ez a fejlesztés egyelőre elmarad. A megítélt 428 milliós kormányzati  forrás segítségével lehetőség nyílhat a civil szervezetek idei támogatására és a városfejlesztés terén is történhetnek kisebb beruházások, út- vagy járdaépítések az év második felében. A költségvetés összeállítása azonban még zajlik, a pontos számok ismeretében tudnak majd dönteni az esetleges fejlesztésekről, támogatásokról.

Ez is érdekelhet...

Állami elismerések a nemzeti ünnep alkalmából

A nemzeti ünnep alkalmából többen is kaptak rangos