Felére csökkent a balesetek száma – A rendőrség folytatja a fokozott ellenőrzéseket

Felére csökkent a balesetek száma – A rendőrség folytatja a fokozott ellenőrzéseket

- Kategória: Hírek, Közélet

Felére csökkent a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma idén az előző év hasonló időszakához képest Mosonmagyaróváron és a környék útjain. Ehhez vélhetően nagyban hozzájárult az is, hogy az elmúlt időszakban rendszeresen hajtanak végre összehangolt, fokozott közúti ellenőrzéseket a rendőrök a térségben.

Amint azt Makó László alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője portálunknak elmondta: mintegy ötven százalékkal kevesebb személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a környéken ebben az évben, amint a tavalyi esztendő hasonló időszakában. Örvendetes, hogy idén eddig nem történt halálos baleset, míg az elmúlt évben március közepéig már igen. Ugyancsak nem volt ez idáig olyan személyi sérüléssel járó baleset, ahol az okozó ittas volt, szemben a tavalyi évvel.

Az alezredes kiemelte: továbbra is az elsőbbségadás elmulasztása a fő ok, a balesetek fele emiatt következik be. Ezt követi a gyorshajtás, ami harminc százalékban felelős a balesetekért. Éppen ezért az ellenőrzések során a rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak ezen jogsértések kiszűrésére és visszaszorítására. Mint ahogy a passzív biztonsági eszközök használatát is fokozottan ellenőrzik, hiszen egy baleset során ezek nagymértékben enyhíthetik a sérülés fokát, vagy akár megelőzhetik a személyi sérülést. A razziák során ugyancsak kiemelt figyelmet kap az ittasság ellenőrzése is. Ennek fontosságát bizonyítja az is, ahogy a legutóbbi két közlekedésrendészeti akció során egy órán belül több ittas vezető is fennakadt az ellenőrzéseken, ráadásul a reggeli órákban.

Makó László hozzátette: a tavaszi időjárás kezdetével egyre többen kerékpároznak. A tapasztalatok szerint sajnos sokan nem tartják be, vagy nincsenek is tisztában a közlekedési szabályokkal. Ezek a szabályok pedig a biciklisekre is ugyanúgy vonatkoznak, mint a közlekedés többi résztvevőjére. Az ellenőrzések során sajnos gyakran tapasztalják, hogy a kerékpárosok figyelmen kívül hagyják a tilos jelzést, vagy körültekintés nélkül áthajtanak a gyalogátkelőn. Az ellenőrzések során az ilyen jogsértésekre is figyelnek a rendőrök a balesetek megelőzése érdekében.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az