Jó szezont zárt a turizmus a térségben

Jó szezont zárt a turizmus a térségben

- Kategória: Hírek, Kistérség, Közélet

A tavalyihoz hasonlóan alakult az idei idegenforgalmi szezon is Mosonmagyaróváron és a környékén. Az energiaárak és az alapanyagok drasztikus emelkedése miatt azonban a nyereség lényegesen kevesebb volt a turisztikai vállalkozásoknál.

Amint azt Gráfi Szabolcs, a Szigetköz Turizmusáért Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta: a térségben főként Mosonmagyaróváron volt érezhető némi erősödés az idegenforgalomban a nyári időszakban. Itt is elsősorban a termálfürdőben és annak környékén lévő szálláshelyeknél volt nagyobb a növekedés. Ez főleg annak köszönhető, hogy az elmúlt időszakban számos fejlesztés valósult meg a fürdőben.

Az elnök kiemelte: összességében a turisztikai szolgáltatók árbevétele növekedett az elmúlt év hasonló időszakához képest, ám a nyereségük lényegesen elmaradt a tavalyitól. Ennek oka az energiaárak és az alapanyagok drasztikus emelkedése. Egyes területeken kilencszeres volt a drágulás. Ezt a költségnövekedést csak részlegesen tudták érvényesíteni az árakban.

Gráfi Szabolcs hozzátette: a nyári időszakban a hazai turisták aránya kis mértékben csökkent, a külföldieké ugyanakkor emelkedett. A legtöbb vendégéjszakát csehek töltötték el, őket követik a németek és az osztrákok. Nagyon sok turista érkezik a térség termálfürdőibe Szlovákiából is, ám közülük viszonylag kevesen foglalnak itt szállást, hiszen a legtöbben a közeli településekről jönnek. Míg Mosonmagyaróvárra valamivel több turista érkezett, mint tavaly, addig a Szigetközi településeken a tavalyi szezonhoz hasonló vendégszámok realizálódtak.

Az elnök kiemelte: noha a nyári időszak már véget ért, a turisztikai szezon még tart továbbra is a térségen. Az elmúlt hetek időjárásának köszönhetően sokan jöttek még a Szigetközbe többek között vízitúrázni is. A lipóti és a mosonmagyaróvári fürdőben történt fejlesztéseknek köszönhetően pedig termálfürdőink mára négy évszakossá váltak, ezáltal illetve a fogászati turizmusnak köszönhetően Mosonmagyaróváron a vendégéjszakák számában lényegesen kisebb a szezonális ingadozás. Ugyanakkor továbbra is szükség lenne a térségben még egy magas színvonalú, négycsillagos wellness szállodára.

Gráfi Szabolcs hozzátette: a turisztikai szolgáltatók bizakodva néznek a következő szezon elé is, ám fejlesztéseik – és akár működésük – gátja lehet a térségben egyre nagyobb gondot okozó munkaerőhiány.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az