Több parkoló kellene

Több parkoló kellene

- Kategória: Közélet

Egyre égetőbb probléma a parkolási helyzet Mosonmagyaróváron. Főként a Városközpontban, de a magyaróvári és mosoni belvárosban is egyre kevésbé találnak a szabad parkolóhelyet az ott lakók. Így jobb híján minden arra alkalmas, vagy kevésbé alkalmas helyet megtalálnak, hogy elhelyezzék autójukat. A helyzet kezelése érdekében Kitley Tibor városi főépítész feltáró helyzetelemzést készített a közelmúltban a Mosonmagyaróváron kialakítható parkolóhelyekről.

A főépítész elmondta: a lakótelepeken általános probléma a parkolóhelyek hiánya. Különösen igaz ez a Városközpontra, de akár a magyaróvári belvárosra és a vasútállomás környékére is.  A korábban épült lakótelepeken – Ipartelepen, Mofém-telepen – is jelentkezik már a probléma, bár nem olyan súllyal. Ezeken a területeken gondot jelent, hogy az építés idején egyáltalán nem – például az Ipartelepen -, vagy csak a lakások egy részéhez – a Városközpontban körülbelül negyvenöt százalékban – alakítottak ki parkolókat, garázsokat. A városközpontban több ütemben növelték a parkolóhelyek számát, de már ez sem elegendő. A két belvárosban egyre nagyobb a forgalom, a sűrű beépítés miatt azonban már további területek nem állnak rendelkezésre. Az új társasház építéseknél  a helyi építési szabályzat szerint már a lakásszámnál több parkolót kell biztosítani.

Kitley Tibor hangsúlyozta, a lehetséges parkolók az esetek nagy részében csak zöldfelület rovására alakíthatók ki. Ezen zöldfelületek a felmért helyeken általában gondozatlanok, nem egy esetben már járművel kitaposottak, különösebb értéket nem képviselnek. A főépítész város szerte több területen is vizsgálta a parkolóhelyek növelésének lehetőségeit.

Így például a Móra-lakótelep belső udvarait. A három udvarban a meglévő körút mentén lehet még néhány parkolót kialakítani a zöldfelület rovására. Ezek részben már kitaposott helyek. Az útszegély megbontásával, gyephézagos beton burkolattal lehet a beállókat kiépíteni. Néhány hulladéksziget áthelyezése további egy-két parkolót jelenthetne. Ehhez fát nem kell kivágni. Mindhárom udvaron öt-hat hosszanti parkoló kialakítható az út két oldalán, illetve a harmadik udvaron további négy parkolóhely a fák között.

parkolo001

A Széchenyi –lakótelepen a tízemeletesek között vannak üres, kevésbé fásított zárvány zöldfelületek. Itt optimálisan mintegy tizenhárom parkolót lehet még kialakítani.

parkolo002

A Kormos-lakótelepen az autósiskola épülete előtt egy parkoló udvar a meglévővel azonos méretben elhelyezhető. Ehhez egy fa kivágása szükséges, ám ez pótolható. További három parkoló az út mellet még elfér.

parkolo003

A Mosonyi-lakótelepen az épület végében lévő garázsok előtt a füves részen hat merőleges parkolónak van hely.

parkolo005 parkolo004

A Szent István király út melletti úgynevezett szervizúton a Minerva Hoteltől a Széchenyi lakótelepig a főút felőli oldalon párhuzamos parkolók vannak kialakítva. A Széchenyi lakótelep vonalában viszont a parkolók már merőleges beállásúak. A mintegy 280 méteres szakaszon, a Flesch-lakótelep előtt 29, míg a Kormos lakótelep előtt 21 parkoló van. Ezek merőleges beállóvá alakításához további 2,5 méteres sávot kell leburkolni a zöldfelület rovására. Így a meglévő fák figyelembe vételével mintegy 45 parkoló alakítható ki.

parkolo006

A főépítész szerint a Városközpontban további legalább tizenkét parkolót lehet létrehozni a Flesch-lakótelep szélén futó, jelenleg lezárt zsákutca folytatásaként. A Fácános és Károly utcák sarkán lévő zöldfelületen 42 férőhelyes parkoló alakítható ki, mellyel a Flesch Károly Kulturális Központ parkolóját lehetne tehermentesíteni.

parkolo007

Kitley Tibor vizsgálta az ugyancsak kritikus Bástya utca parkolót a városháza mögött. Mivel ez nincs szabványosan kialakítva, feleslegesen széles a közlekedő terület, amit sokszor szabálytalanul, a parkolókat akadályozó módon hosszanti beállásra is használnak. A kialakítható három soros merőleges beálláshoz szükséges hely teljes hosszon rendelkezésre áll, de ehhez az Ady Endre utca felőli meglévő kerítés lábazatot egy szakaszon el kell bontani. Így a parkolók számát legalább tíz-tizenöttel lehetne növelni.

DSC_4726

A Mofém-telepen a Gorkij utca és a Szekeres Richárd utca környezetében több kisebb és egy nagyobb zöldfelület jöhet számításba, ahol összesen közel harminc parkolót lehetne kialakítani. Az Ipartelepen pedig a Bartók Béla utca mentén elsősorban garázsokra lenne igény a lakóépületek között. Ezek építésével eltüntethetők az illegális garázs tákolmányok. A vizsgálat szerint legalább huszonegy garázst tudnának itt építeni.

Parkolás szempontjából ugyancsak problémás a vasútállomás környéke. Mivel ez nem önkormányzati tulajdon, így a városnak közvetlenül nincs ráhatása a kaotikus helyzet rendezésére. Az utazók mellett az Ausztriába ingázók is terhelik a területet, már az iparvágányok mellett is. Átfogó megoldást a terület megszerzése és a szabályozási terv módosítása jelentené. A korábban tervezett tehermentesítő út nyomvonala rendelkezésre áll ideiglenes parkoló kialakítására az állomástól kétszáz méterre a Szabadság és a Kossuth Lajos utcák közötti szakaszon, ahol negyven autó férne el.

DSC_4736

A főépítész vizsgálta továbbá a Kórház utca, a sportcsarnok környéke és a mosoni belváros parkolóhelyeinek bővítését is. Város szerte optimálisan mintegy háromszáz hellyel lehetne növelni a parkolók számát kisebb-nagyobb mértékű átalakításokkal. Összességében ezek megvalósítása is csak a jelen helyzetet orvosolná, a jövő mindenképp a mélygarázsoké, parkolólemezeké.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti