Idősek pénzére utaznak a trükkös tolvajok

Idősek pénzére utaznak a trükkös tolvajok

- Kategória: Közélet

A folyamatos felhívások ellenére is sajnos gyakorta megtörténik, hogy idős emberek esnek áldozatul trükkös tolvajoknak. Sajnos több példa is volt erre az elmúlt időszakban Mosonmagyaróváron és a környékén is.

Legutóbb, a napokban egy idős, több mint nyolcvan éves asszonyhoz csengetett be két férfi, akik azt állították, a nyugdíjfolyósítótól jöttek és a nyugdíj kiegészítést hozták. A gyanútlan asszony beinvitálta az idegeneket, akik rövid beszélgetőst követően azt kérték, váltsa fel a húszezer forintos bankjegyüket, hogy kifizethessék az állítólagos járandóságot. A néni ennek eleget is tett, bement a szobába és a szekrénybe elrejtett megtakarításából hozta a váltópénzt. Ezt követően rövid beszélgetés után a két férfi távozott. Az asszony később vette csak észre, hogy míg az egyikükkel beszélgetett, a másik férfi elrakta a ruhásszekrényben rejtegetett borítékban lévő csaknem egymillió forintot.

Nem sokkal korábban teljesen más ürüggyel – vélhetően más elkövetők – csengettek be szintén egy idős emberhez. Ezúttal arra hivatkoztak, hogy összegyűjtik és elviszik az udvaron lévő faleveleket. Az ezúttal is gyanútlan áldozat örült a segítségnek, ám miközben az egyik férfival az udvaron beszélgetett, másikuk belopózott a lakásba, majd sietve távoztak, mondván: hozzák a lovaskocsit a falevelek elszállításához. Ezután derült csak ki, hogy több százezer forint készpénzt, illetve egymilliónál is nagyobb értékű ékszereket vittek el az azóta is ismeretlen elkövetők.

„A módszer szinte minden esetben ugyanaz, csak az ürügyek változnak, amivel bekéredzkednek az elkövetők az áldozatok lakásába.” – hangsúlyozza Pápai Gyula őrnagy, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója. Elmondta: ezek a bűnözők kifejezetten az idős korosztályra „utaznak”, kihasználva jóhiszeműségüket, segítőkészségüket. A trükkös tolvajok legfőbb célja, hogy bejussanak a szépkorúak otthonába. A leghihetőbb történeteket képesek előadni, annak érdekében, hogy beengedjék őket és, ha bejutottak, kicsalják, vagy egyszerűen ellopják az idősek spórolt pénzét, értékeit.

Módszereik igen változatosak, előfordult, hogy vízóra leolvasónak, díjbeszedőnek, egyéb szolgáltatók munkatársának adták ki magukat, újságpapírt gyűjtenek, takarítást ajánlanak fel, de van, hogy egyszerűen csak segítséget kérve jutnak be a kiszemelt áldozathoz. Ezek az elkövetők kifinomult módszerekkel dolgoznak, rendkívül meggyőzőek, előre megterveznek minden részletet. Sokszor a sértettek is arról számolnak be: nem gondolták volna, hogy tolvajokkal állnak szembe, hiszen olyan kedves emberek voltak. Azért is nehéz az elkövetők nyomára bukkanni, mert a legtöbb esetben a sértettek napokkal, vagy akár hetekkel később fedezik fel, hogy bűncselekmény áldozatai lettek. Ráadásul az ilyen lopások döntő többségét utazó bűnözők követik el.

Pápai Gyula hangsúlyozta: megfelelő körültekintéssel az áldozattá válás elkerülhető. Fontos, hogy ne legyenek túlságosan jóhiszeműek a bizalmába férkőzni kívánó idegenekkel szemben és semmilyen körülmények között ne engedjék be őket a lakásukba. Otthon tartózkodás esetén is tartsák zárva a lakás ajtaját és a kaput. Amennyiben rendelkeznek biztonsági lánccal, akkor azt mindig használják. Ha valaki hivatalos jelleggel érkezik, kérjék el az arcképes igazolványát. Ha bizonytalanok az idegennel kapcsolatban, akkor kérjenek segítséget szomszédjuktól, rokonuktól, vagy az adott szolgáltató cégtől. Fontos tudni, hogy a közműszolgáltatók soha nem visznek házhoz készpénzt, a túlfizetéseket minden esetben a következő számlán írják jóvá.

Az őrnagy hozzátette: érdemes az értékeket a lakásban is biztonságos helyen tartani. Az ékszerekről pedig készítsenek házi leltárt: akár valamelyik rokont is megkérhetik, hogy fotózzák le ezeket a tárgyakat. Egy esetleges bűncselekmény során sokat segíthet a rendőrségnek, ha rendelkeznek fényképekkel az eltulajdonított ékszerekről. Az esetek többségében ugyanis korábbi esküvői, vagy egyéb családi összejöveteleken készült fotók alapján próbálják beazonosítani ezeket az értékeket.

A bűncselekmények megelőzése érdekében fontos, hogy az ismeretleneket mindig várakoztassák az ajtón kívül, ha pedig gyanússá válnak, hívják a rendőrséget. Figyeljék meg jól az idegeneket, hogy használható személyleírást tudjanak róluk adni, esetleg jegyezzék fel járművük rendszámát. Bűncselekmény esetén soha nem változtassanak a helyszínen a rendőrség kiérkezéséig, hogy az esetleges nyomok megmaradjanak. Sajnos gyakorta tapasztalják ugyanis, hogy a házigazda alaposan kitakarítja a lakást, hogy mire a rendőrség odaér, minden tiszta és rendezett legyen. Ezzel azonban értékes nyomokat tüntetnek el.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti