A szabadságharcra emlékeztek – fotók

A szabadságharcra emlékeztek – fotók

- Kategória: Hírek

„Számos alkalommal keltett hullámokat az elmúlt több mint másfél évszázad alatt a magyar történelemben ennek az eseménynek a megítélése.” – hangsúlyozta ünnepi beszédében dr. Hermann Róbert történész, a Magyar Történelmi Társulat elnöke az 1848-49-es szabadságharc és forradalom 171. évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepségen Mosonmagyaróváron, a múzeumkertben.

A szónok elmondta: Moson és Magyaróvár is aktív részese volt a forradalmi eseményeknek. 1848 októberében érkezett meg ide Jelasics csapata, majd október második felében Kossuth Lajos vonult át a két városon és toborzott katonákat. 1848 decemberében a dunántúli hadjárat során az itt zajlott csaták alkalmával a magyar csapatok bebizonyították, hogy a magyar huszár a világ első katonája és visszaverték az ellenséges támadásokat. Dr. Hermann Róbert hosszasan beszélt az 1849. március 15-én történt eseményekről. Beszédéből kiderült: az akkori márciusi ifjak közül kevesen tudták megünnepelni az események egy éves évfordulóját, mint ahogy a Batthyány kormány tagjai sem.

A beszédet követően a Fekete-iskola diákjainak zenés irodalmi műsorát tekinthették mag az érdeklődők, majd a Lajta Néptánc Együttes toborzóját követően koszorúzásra került sor a ’48-as emlékműnél.

Ezután családi programok várták a résztvevőket a Mosonvármegyei Múzeumban. Ahol egyebek mellett forradalmi akadálypályán, korabeli fegyverek interaktív bemutatóján és kreatív foglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők.

Ez is érdekelhet...

Átadták az új görparkot

Ünnepélyes keretek közt hivatalosan is átadták péntek délután