A szabadságharcra emlékeztek – fotók

A szabadságharcra emlékeztek – fotók

- Kategória: Hírek

„Számos alkalommal keltett hullámokat az elmúlt több mint másfél évszázad alatt a magyar történelemben ennek az eseménynek a megítélése.” – hangsúlyozta ünnepi beszédében dr. Hermann Róbert történész, a Magyar Történelmi Társulat elnöke az 1848-49-es szabadságharc és forradalom 171. évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepségen Mosonmagyaróváron, a múzeumkertben.

A szónok elmondta: Moson és Magyaróvár is aktív részese volt a forradalmi eseményeknek. 1848 októberében érkezett meg ide Jelasics csapata, majd október második felében Kossuth Lajos vonult át a két városon és toborzott katonákat. 1848 decemberében a dunántúli hadjárat során az itt zajlott csaták alkalmával a magyar csapatok bebizonyították, hogy a magyar huszár a világ első katonája és visszaverték az ellenséges támadásokat. Dr. Hermann Róbert hosszasan beszélt az 1849. március 15-én történt eseményekről. Beszédéből kiderült: az akkori márciusi ifjak közül kevesen tudták megünnepelni az események egy éves évfordulóját, mint ahogy a Batthyány kormány tagjai sem.

A beszédet követően a Fekete-iskola diákjainak zenés irodalmi műsorát tekinthették mag az érdeklődők, majd a Lajta Néptánc Együttes toborzóját követően koszorúzásra került sor a ’48-as emlékműnél.

Ezután családi programok várták a résztvevőket a Mosonvármegyei Múzeumban. Ahol egyebek mellett forradalmi akadálypályán, korabeli fegyverek interaktív bemutatóján és kreatív foglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az