Év végére elkészülhet a vár rekonstrukció

Év végére elkészülhet a vár rekonstrukció

- Kategória: Közélet

Mintegy 1,3 milliárd forintból újítják fel és töltik meg új funkciókkal a mosonmagyaróvári várat. A kivitelezési munkálatok a múlt év végén kezdődtek és a tervek szerint az év végére készül el a rekonstrukció.

Javában zajlanak már a kivitelezési munkálatok a mosonmagyaróvári vár rekonstrukciója keretében. A patinás épület felújítása és turisztikai célú fejlesztése a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében valósul meg. A beruházás ünnepélyes alapkőletételére tavaly novemberben került sor. Ezt követően aztán megkezdődtek a kivitelezési munkálatok is. Amint azt dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos érdeklődésünkre elmondta: a munkaterület átadására tavaly november 27-én került sor, a kivitelezés tervezett időtartama pedig egy év.

A miniszteri biztos hozzátette: a vár területén az örökségvédelmi szabályoknak megfelelő feltárásokat végeztek. Készült régészeti kutatás, építéstörténeti kutatás, tudományos dokumentáció, kő-, fa-, illetve fémrestaurátor kutatások is.

Dr. Virág Zsolt kiemelte: a vár megújulása három fő pilléren nyugszik: múzeumi kiállítótér (állandó és időszakos), interaktív élménytér, foglalkoztató tér; közösségi terek (kiállítótér, rendezvények megtartására is alkalmas udvar) létrehozása, kulturális programok megvalósítása; illetve látogatóbarát kereskedelmi funkciók kialakítása (ajándékbolt). A vár belső udvarából nyíló terek alapvetően kiállítási funkcióknak adnak majd otthont. Ezen terek felújítása képezi a vár megújulásának jelen, első szakaszát. A délkeleti szárny a látogatás kezdetének helyszíne, az északkeleti szárnyban az intézmény történetét mutatják be, az északnyugati (leginkább észak irányába eső) egység az ismeretterjesztés területe (múzeumpedagógia, élelmiszeripar, mezőgazdaság-történet), míg a délnyugati szárny az időszaki kiállítások, eseti rendezvények tereit biztosítja.

A kivitelezési munkálatok során megvalósul a földszinti területek funkcionális átalakítása, illetve a homlokzatok részbeni felújítása, a látogatóforgalmi zónák és az egyetem emeleti terei megközelítésének elválasztása, az egykori „Nádori kisterem” helyreállítása, a helyiség eredeti térszerkezetének visszaállítása, a „Nádori nagyterem” teljes helyreállítása, kiállítótér létrehozása, jegypénztár, Várprogram-infópont kialakítása, ajándékbolt létesítése, múzeumpedagógiai foglalkoztató tér kialakítása, valamint a várudvar felújítása.

A kormánybiztos hozzátette: az épület „A mosonmagyaróvári vár turisztikai fejlesztése” című projekt keretében 1,3 milliárd forintos európai uniós és hazai forrásból újul meg. A fejlesztés fő célja a vár turisztikai hasznosítása, valamint a meglévő gyűjtemény és ismeretanyag innovatív, interaktív elemekkel és eszközökkel való kiegészítése, így az minden korosztály számára élmény lesz. A fejlesztés során megtörténik a várudvar felújítása, többek között ez a terület ad majd otthont különböző kulturális rendezvényeknek és koncerteknek. Emellett a vár környezete, parkja is kiváló adottságokkal rendelkezik, így a rendezvények egy köre a várterület nagyobb részére is kiterjed majd.

Ez is érdekelhet...

Felújítják a hidat

Felújítja a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a Tímár