Ne vásároljunk, vagy béreljünk meggondolatlanul élő nyulat húsvétra!

Ne vásároljunk, vagy béreljünk meggondolatlanul élő nyulat húsvétra!

- Kategória: Egyéb, Hírek

Húsvét közeledtével a felelős állattartásra, ezen belül különösen a húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra hívja fel a figyelmet a Szigetközi Állatvédő Liga. Erre figyelmeztet az általunk megkérdezett állatorvos is.

Magyarországon sok családban generációk óta él az a szokás, hogy húsvétkor nyulat vásárolnak a gyerekek kedvéért. Ilyenkor előfordul, hogy a nyúltartásba a húsvét apropóján, hirtelen támadt lelkesedésből fognak bele, azonban jellemző, hogy a buzgalom egy idő után alábbhagy és hamar kérdésessé válik az állat további sorsa. – erre hívja fel a figyelmet Légrádi Annamari, a Szigetközi Állatvédő Liga egyik alapítója.

Elmondta: aki nyulat vagy más társállatot szeretne tartani, előbb gondolja át, tud-e hosszabb távon is felelősséggel gondoskodni róla és vállalja-e az állattartással járó életmódváltozást. Tapasztalataik szerint sajnos minden évben húsvétra vásárolt nyulak közel nyolcvan százaléka az utcán, erdőszélen, vagy jobb esetben egy menhelyen köt ki. A liga számos ilyen állatot mentett már, jelenleg is több nyulat gondoznak. A kutyák és macskák után a legtöbb menhelyre kerülő állat a nyúl.

Légrádi Annamari hozzátette: a nyúl alighanem a legkevésbé komolyan vett és leginkább alul értékelt házi kedvenc. A húsvéti ünnepek idején sokan visznek haza nyulat, de aztán egykettőre ráunnak és megszabadulnak tőlük. Sokan azt gondolják, nyulat pofonegyszerű tartani, ám csakhamar rá kell ébredniük, hogy tévedtek.

Az állatvédő kiemelte: a nyulak nem feltétlen kezdő gazdiknak valók, sok foglalkozást igénylő, hosszú távú kötelezettség a gazdi részéről. Így például az életterének tisztán tartása szinte minden napos takarítást igényel. Emellett a nyulakra is ugyanannyi figyelmet kell fordítani, mint a kutyákra vagy macskákra. Sok mindenre taníthatóak, okos, kedves szórakoztató társ válhat belőlük, de ez foglakozást igényel.

Légrádi Annamari hangsúlyozta: a szaporítók és az állatkereskedések gyakran nem említik, hogy a nyulak szüntelenül rágnak, ezért állandó felügyeletre és megfelelő játékokra van szükségük, különben könnyen kárt tehetnek a bútorokban, berendezésekben. Továbbá nagyon érzékeny állatok, a legkisebb környezeti hatások is befolyásolhatják az egészségüket. Például huzatos helyen hamar megfáznak, melegben hamar hőgutát kapnak, a nem megfelelő táplálásuk pedig emésztési problémákat okozhat. Fontos kiemelni azt is, hogy ezeknél az állatoknál az orvosi költségek is magasabbak, mint egy cicánál vagy kutyánál. Emellett a takarmányozásuk is sokba kerül.

Az állatvédő arra kér mindenkit: meggondolatlanul ne vásároljanak kereskedőtől, szaporítótól, kisállat börzéből, piacról nyulat húsvétra. Sőt, sok helyen van lehetőség húsvétra „bérelni” is nyuszit, Ám a szakember szerint ez felér egy állatkínzással, hiszen szétdögönyözés, stresszelés után visszavitt állatok sokszor elpusztulnak.

Az állatvédőkhöz hasonlóan vélekedik dr. Novák Péter állatorvos, kisállat szakgyógyász is. Érdeklődésünkre elmondta: a nyulak nagyon érzékenyek, számos betegséget elkaphatnak, gondozásukra is nagy figyelemmel kell lenni. Éppen ezért csak azok válasszák ezeket az állatokat, akik tényleg felkészültek és megfelelően tudnak gondoskodni róluk. Sőt, bele kell gondolniuk abba is, hogy a nyulak akár tíz évig is élhetnek, ez idő alatt pedig folyamatosan gondoskodni kell róluk.

 

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az