Őszi veszély az utakon – eddig már több mint egy tucat vadelütés történt a környéken

Őszi veszély az utakon – eddig már több mint egy tucat vadelütés történt a környéken

- Kategória: Közélet

Vadbalesetek szempontjából az őszi hónapok számítanak a legveszélyesebb időszaknak. Ilyenkor van ugyanis a szarvasbőgés, amikor az állatok még kiszámíthatatlanabbul viselkednek és nagyobb eséllyel bukkanhatnak fel a közutakon is. A rendőrség statisztikája is azt mutatja, hogy megnő ilyenkor a vadbalesetek száma. A Mosonmagyaróvár környéki utakon az elmúlt hetekben már több mint egy tucat vadelütés történt. Sajnos az egyik emberéletet is követelt.

Az őszi hónapokban fel kell készülni a vadon élő állatok által okozott veszélyhelyzetekre, ami nagyobb odafigyelést vár el a járművezetőktől.  – hangsúlyozza Makó László, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Elmondta: a környék útjain az elmúlt hetekben számos ilyen baleset következett be. Ezek közül legsúlyosabb a szigetközi úton, Araknál történt, amikor egy személyautó a szarvas elütését követően átsodródott a szemközti sávba, ahol frontálisan ütközött egy másik járművel. A személyautó sofőrje a balesetben olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A többi vadelütésnél szerencsére személyi sérülés nem, csak anyagi kár keletkezett. Ám egy-egy esetnél akár milliós károkat is okozhat a járműben a vaddal való találkozás. A környéken bekövetkezett vadelütések fele a 86-os főúton történt, de több ilyen esetben kellett helyszínelniük a rendőröknek az 1-es főúton, illetve a Rajka felé vezető 150-es úton is.

Az alezredes hangsúlyozta: noha a vaddal történő ütközés sok esetben szinte elkerülhetetlen, hiszen az állat egyik pillanatról a másikra, hirtelen kerül az autó elé, mégis nagyobb óvatossággal akár megelőzhetők lennének ezek a balesetek, illetve csökkenthető a személyi sérülés kockázata. A balesetek elkerülése érdekében figyelni kell a vadveszélyt jelző táblákat és az ilyen útszakaszokon csökkenteni a sebességet. Ezeken a helyeken az autó vezetőjének érdemes folyamatosan szemmel tartania az út menti környezetet is. Előfordulhat, hogy sáros vadnyomok figyelmeztetnek az állatok jelenlétére. Érdemes behúzódni az út középvonala felé, mivel a szélén nehezebb időben észrevenni és elkerülni a felbukkanó állatokat. Rendkívül fontos: ha már elkerülhetetlen az ütközés, inkább fékezünk teljes erőből és ne rántsuk félre a kormányt, ugyanis elütni a vadat még mindig jobb, mint frontálisan ütközni a szemből érkezővel, vagy egy útszéli fának csapódni.

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit