Mosonmagyaróvár Retro: Hatvan éve építik a repülőket, hajókat

Mosonmagyaróvár Retro: Hatvan éve építik a repülőket, hajókat

- Kategória: Közélet

Hat évtizeddel ezelőtt alakult és ma is aktívan működik a Mosonmagyaróvári Modellező Klub. Kezdetben az MHSZ égisze alatt építették a repülő és hajó modelleket. Az egyesület huszonkét éve, minden esztendőben megrendezi az Óvár Regatta elnevezésű vitorlásversenyt a Báger-tavon és szeretnék ezt a hagyományt folytatni a következő évtizedekben is.

Múltidéző rovatunkban ezúttal a fennállásának hatvan éves jubileumát idén ünneplő Mosonmagyaróvári Modellező Klub elmúlt évtizedeit elevenítjük fel. Ebben segítségünkre volt Hujber Ferenc, aki hatvan évvel ezelőtt létrehozta a klubot és a mai napig aktívan összefogja, irányítja az egyesületet. Bizonyára sokan nem is tudják, de a mosonmagyaróvári modellezés beindulása egy Csehszlovákiából kapott repülőmodellel kezdődött. Hujber Ferenc mint mondja: a felvidéki unokatestvéreitől kapott ajándékba 1954-ben egy repülőgép modellt. Az megelőzően még sohasem foglalkozott modellezéssel, de az ajándék nagyon megtetszett neki és meghozta a kedvét ehhez a hobbihoz. Édesapja segítségével építették össze a repülőt, majd miután elkészült, nagy lelkesedéssel indult el, hogy ki is próbálja azt. Az akkori vásártéren – a mai gimnázium helyén – próbálta felrepíteni a modellt, ám a kísérlet gyorsan kudarcba fulladt. A repülő az egyik fa tetején landolt. Csak néhány nappal később egy erős széllökés fújta le a modellt az ágak közül. Hujber Ferenc lelkesedét azonban ez sem vette el sőt, később újabb repülő modellek építésébe kezdett, valamint még egy ezzel kapcsolatos tanfolyamot is elvégzett.

Hujber Ferenc elmondta: a modell építés annyira a szenvedélyévé vált, hogy néhány évvel később aztán az MHSZ (Magyar Honvédelmi Szövetség) keretein belül létrehozta a modellező szakkört. Kezdetben az MHSZ Fő utcai székházában kaptak egy kis helyiséget. Ott folyt a munka, ami egyre több fiatalt érdekelt a városban. Míg az első időkben alig nyolc-tíz középiskolás érdeklődött az modellezés iránt, addig néhány évvel később már több mint ötvenen voltak. Nem csupán a szakkör számára biztosított helyet az MHSZ, hanem a modellek elkészítéséhez szükséges anyagokat is beszerezte. Így a fiatalok számára minden adott volt hobbijuk számára. Ám ekkor már nem csupán hobbi volt a modellezés, hanem igazi sportág. – hangsúlyozta Hujber Ferenc. Versenyekre jártak, járási, megyei, regionális és országos szinten sőt, eljutottak még Németországba is versenyre. Évről évre egyre jobb eredményeket értek el. Közben a modellezés iránt egyre több fiatal érdeklődött, így elkezdtek a helyi és környező települések iskoláiba is járni, ahol a pedagógusoknak tanították a modellezés alapjait, így számos iskolában elindulhatott a modellező szakkör, amit óriási érdeklődés kísért. Sokat tettek a modellezés népszerűsítése érdekében is. Rendszeresen tartottak kiállításokat az ifjúsági házban és vélhetően az idősebb korosztályból sokan emlékeznek még a Magyar utca és Szent László tér sarkán működött festékbolt egyik kirakatára is, ahol a modellező klub hirdette magát és mint írták: „ a modellezés tanít, nevel és szórakoztat”.

Az MHSZ szakköréből aztán modellező klub alakult. Az évtizedek során számos alkalommal költöztek, az MHSZ székház mellett voltak egy városközponti légópincében, a Serényi-kapunál lévő helyiségben, a mai Szent Imre utcában lévő egykori ifjúsági házban. Ám a sok költözés sem tántorította le a modellezőket hobbijuktól. Rétegelt lemezből, lécből és papírból készítették a repülőket. Egy-egy modell több hónapon át készült, minden alkatrészt maguk vágtak ki az alapanyagokból. Általában szeptemberben kezdték a munkát, így tavaszra, a jó idő beköszöntével már elkészült a repülő, amit ki is próbálhattak. Ezeket a reptetéseket a város határában tartották, legtöbbször a mai Halászi úti lakótelep helyén lévő lucernaföldeken. A modellek sokszor több kilométerre is elrepültek. Előfordult olyan eset is, amikor egy próba alkalmával egészen Öttevényig szállt a repülő. Néhány nappal később onnan hozták vissza a tulajdonosának.

Később aztán nem csupán repülőket, hanem hajókat is építettek a klubban. Rendszeresen a Báger-tavon rendezték a vitorlás versenyeket, évről-évre egyre több résztvevővel. Volt olyan futam, ahol több mint harminc hajó is rajthoz állt. Ezt a hagyományt folytatva hozta létre az egyesület huszonkét évvel ezelőtt az Óvár Regatta elnevezésű rádió távirányítós vitorlás modell versenyt, amit azóta is minden évben megrendeznek a Bárgeron és ami ma már nemzetközivé nőtte ki magát.

Hujber Ferenc hozzátette: a modellezés az elmúlt több mint fél évszázad alatt sokat változott, ma már inkább műanyagból készülnek a modellek és a legtöbb esetben félkész repülőket, hajókat lehet vásárolni. Ezzel együtt a klub a mai napig jól működik, továbbra is sokan érdeklőnek ezen hobbi iránt a városban. Több mint húsz aktív tagjuk van ma is, közülük hárman rendszeresen járnak versenyekre is. Ma már valamivel nehezebb, mint az MHSZ időkben, hiszen a szükséges alapanyagokhoz és a versenyekre történő utazáshoz maguknak kell előteremteni a forrásokat, ám a kis csapat így is lelkesen űzi ezt a szép hobbit.

 

 

Ez is érdekelhet...

Újabb több milliós támogatás a mentőállomásnak

Mintegy 4,5 millió forintnyi összegben támogatta két helyi