Mosonmagyaróvár Retro: Fekete István is Holzhammeréktól vásárolta a puskaport

Mosonmagyaróvár Retro: Fekete István is Holzhammeréktól vásárolta a puskaport

- Kategória: Közélet
?????????????????????

Retró rovatunkban ezúttal az egykori Holzhammer fűszer-, csemege és gyarmatárubolttal foglalkozunk. Ehhez segítségünkre volt Dusek Zsuzsa, Holzhammer Károly unokája, aki személyes visszaemlékezései és nagyszülei által elmondottak idézte fel a legendás üzlet mindennapjait. Múltidézésünkhöz most is segítséget nyújtott Ferencz Tibor, aki páratlan fotógyűjteménnyel és egyéb visszaemlékezésekkel rendelkezik a város elmúlt évtizedeiről. Ebben a témában több könyvet is megjelentetett már, mint ahogy a Mosonmagyaróvár kereskedelméről írt kötetét, amiben több más üzlet mellett részletesen foglakozik a Holzhammer- bolttal is.

A Fő utcán található patinás épület a 18. században épült. 1879-ben a Mosonmegyei Takarékpénztár székháza lett, akkor történt meg a második emelet ráépítése. Holzhammer Károly 1886. január 27-én a ma már Ausztriához tartozó Boldogasszony községben született, földműves családból. Az elemi iskoláit Boldogasszonyban végezte el és a kereskedő szakmát is szülőfalujában tanulta. 1913-ban költözött Magyaróvárra, és a helyi Antoni-féle fűszerkereskedésben segédként állt munkába.

Az 1900-as évek elején Puchtinger József drogéria és illatszer kereskedése működött a Fő utcai épület alsó részében. Az üzletnek két bejárata volt, egy a Fő utca, a másik pedig a Városház utca felől. Puchtinger József halála után az özvegye felajánlotta az akkor már itt dolgozó első segédnek, Holzhammer Károlynak, hogy vegye át az üzletet. Holzhammer Károly családjával a bolt felett lakott, majd 1935-ben az egész épületet megvásárolta. A kereskedésben a hazai áruk széles választéka mellett a külföldi termékek, például teák, kávék, kakaók és különböző fűszerek egyaránt kaphatók voltak. Az épület alatti pincét raktárnak használtak. Itt tárolták többek között a különböző szeszesitalokat is. A nyitva tartás reggel nyolctól este hétig folyamatos volt, ebédidő alatt sem zártak be. A helyi lakosság mellett ide jártak vásárolni a gimnazisták, akadémisták és a közeli tölténygyár (később MOFÉM) dolgozói is. Pénztárkönyvben vezették a tartozásokat, amelyeket az emberek fizetéskor egyenlítettek ki. Az üzletben a pénztáros Szűcs Jolán, a segédek pedig Varga Martin, Fejes József és Wolf Károly voltak. Varga Martin, aki később a ma már Ausztriához tartozó Gáloson nyitott üzletet, büszkén mesélte mindenkinek, hogy ő a „kis Holzhammer”. A segédek is a házban laktak a számukra fenntartott lakásban, és napi kétszeri meleg étkezést is biztosítottak számukra. Az 1930-as évek elejétől már nagykereskedésként működött a bolt. A környező településekről ide jártak vásárolni a kiskereskedők is. Ebben az időben már lőport is árultak, maga Holzhammer Károly szenvedélyes vadász volt. Az ismert író, Fekete István, aki itt tanult az Akadémián, sokszor visszatért a Szigetközbe vadászni. Gyakran betért a kereskedésbe lőport vásárolni.
Az 1930-as évek közepén Holzhammer Károly szerződést kötött a Shell Olajipari Vállalattal, és az üzlet előtt benzinkút nyílt. Ez volt Moson és Magyaróvár első töltőállomása, amely 1961 júniusáig üzemelt, akkor nyitották meg a Futura melletti ÁFOR benzinkutat.
A II. világháború vége felé, amikor 1945. április 1-jén a szovjet csapatok bevonultak a városba, a szovjet katonák és a helyi lakosság széthordták a boltból az árukat. Miután normalizálódott a helyzet, Holzhammer Károly újra felépítette az üzletet és kis- és nagykereskedésként folytatta a vásárlók kiszolgálását. Ebben az időben hátul az udvarban már gázpalackokat is lehetett nála kölcsönözni. 1948-ban államosították a nagykereskedését, majd 1953-ban a kiskereskedését is. A lakásából kilakoltatták, nem folyósítottak neki nyugdíjat és másik lakást sem biztosítottak számára. A lányáék kaptak a házban két szobát, ott húzódtak meg társbérletben. Holzhammer Károly haláláig a benzinkútnál segített a lányának. 1961. május 3-án halt meg.

Az államosítás után a Győr-Sopron Megyei Élelmiszerkereskedelmi Vállalat kezelésébe került a bolt. Az idősebb korosztály még ma is, a vezetője után, Pőthe boltként emlegeti. Az 1989-es rendszerváltás után a helyiség megtartotta kereskedelmi jellegét otthont adva különféle vállalkozásoknak.

 (Rovatunk segítője, Ferencz Tibor helytörténeti könyvei az alábbi helyeken vásárolható meg: HUSZÁR GÁL VÁROSI KÖNYVTÁR, PERGAMEN PAPÍRBOLT, PUCI ÉS GÁBOR PAPÍR-ÍRÓSZER ÜZLET, FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ, TOURINFORM IRODA)

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklós: „A város érdeke felül fogja írni a pártérdeket”

„Bízom az októberben munkába álló képviselő-testület minden tagjának