Mosonmagyaróvár Retro: Átutazók és művészek a Minervában

Mosonmagyaróvár Retro: Átutazók és művészek a Minervában

- Kategória: Közélet

Múltidéző rovatunkban ezúttal Mosonmagyaróvár legrégebbi ma is működő szállodája, a Minerva Hotel  indulását és kezdeti időszakát elevenítjük fel Fegyveres Béla segítségével, aki a létesítmény első igazgatója volt.

A mai Erkel Ferenc utcában lévő Minerva Hotel 1976. május 19-én nyitotta meg kapuit a vendégek előtt. Kezdetben motelként működött, néhány év után minősítették aztán át hotel kategóriába. A szállót a megyei idegenforgalmi hivatal  hozta létre, majd a Ciklámen Tourist üzemeltette.  A létesítmény első vezetője Fegyveres Béla volt, aki azt megelőzően dolgozott a város több legendás vendéglátóhelyén is, mint például az Arany Ökörben, a Széchenyi-, Béke éttermekben, a Fekete Sasban és a Marika Presszóban is. Mint mondta: már az építés ideje alatt kiírták a pályázatot az igazgatói posztra. Az állás elnyerését követően azonnal ki is nevezték a Minerva vezetőjének. Ekkor még közel fél év volt hátra a nyitásig, így az igazgató feladat volt a szálló belsőépítészeti munkáinak koordinálása és a berendezések beszerzése is. A személyzet kiválasztásába azonban nem volt beleszólása, őket az üzemeletető Ciklámen Tourist vette fel. Kezdetben négy recepciós, egy adminisztrátor, egy szobaasszony, egy műszaki munkatárs és a takarítók dolgoztak a Minervában. Az új, modern szállóban negyven kétágyas szoba állt a vendégek rendelkezésére. A főbejáraton belépve balra a lépcsőn a lenti bisztróba lehetett eljutni, jobbra pedig egy tágas terembe, ami társalgóként, váróként funkcionált. Néhány évvel később ezt a teret leválasztották és sokáig virágbolt működött ezen a részen.

Fegyveres Béla hozzátette: az első naptól kezdődően szinte folyamatosan teltházzal működtek. Ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy az akkori Lenin út (ma Szent István király út) első számú nemzetközi főútvonal volt, Ausztria és Csehszlovákia irányába is itt haladtak el az átutazók. Ráadásul a Fekete Sason kívül ez volt az egyetlen szálló abban az időben a városban. Folyamatosan érkeztek buszokkal az osztrák, lengyel, csehszlovák, német és magyar turisták is, akik itt szálltak meg. A buszos csoportokat az ország más részein lévő, vagy külföldi utazási irodák szervezték. Szinte minden esetben előre lefoglalták a helyeket. Az utazási irodákkal telexen tartották a kapcsolatot, így érkeztek a foglalások. A szállóvendégek számára reggelit biztosítottak a Minervában, amit az alsó szinten lévő bisztróban fogyaszthattak el. Több csoport igényelt azonban vacsorát is, ezt a közeli éttermekben szervezték le. Később könnyítést jelentett , hogy alig száz méterrel arrébb megnyílt a Szigetköz Étterem (Spenót), ahova gyakorta jártak át a csoportok vacsorázni.

Az egykori igazgató kiemelte: rendkívül népszerű volt a Minerva, nagyon kedvelték a vendégek, elégedettek voltak a szolgáltatással és a tisztasággal is, minderről az akkori vendégkönyv több száz bejegyzése tanúskodik. A külföldi – osztrák, olasz és nyugat-német – vadászok is rendszeresen itt szálltak meg vadászataik alkalmával. Ilyenkor több napon keresztül voltak a Minerva vendégei. De több híresség is megfordult a szállóban, mint például Váradi Hédi, Lőte Attila, vagy Mécs Károly, aki pozsonyi filmforgatása idején volt hosszabb ideig a szálló vendége.

A Minerva alsó szintén működött bisztró ( a mai Galéria Étterem )teljesen független volt a szállótól, azt a bisztrót a Győr-Sopron megyei Vendéglátóipari Vállalat üzemeltette. Az első időkben a város lakói kevésbé jártak ide, azt gondolván, hogy csak a szálló vendégei részére van fenntartva. Később felfedezték és hamar megszerették a helyet. Elsősorban a Városközpontban lakók látogatták. Az ételeken és a különböző szeszesitalokon, kávén, üdítőkön kívül süteményeket is kínáltak a vendégeknek. Nagy kedvenc volt akkoriban a ham and eggs. Az 1980-as években bővült a kínálat. Vasárnap és ünnepnapokon tejet, tejtermékeket, kenyeret és péksüteményeket is árusítottak reggel 6-tól délig.

A Minerva Hotel azóta is folyamatosan üzemel, az elmúlt időszakban teljesen felújításon esett át, az egykori bisztró helyén pedig a városban kedvelt étterem működik.

Retro rovatunk állandó segítője Ferencz Tibor, aki páratlan fotógyűjteménnyel és egyéb visszaemlékezésekkel rendelkezik a város elmúlt évtizedeiről. Ezt folyamatosan bővítve a nagyközönség előtt is bemutatja „Mosonmagyaróvár Retro” címen a legnagyobb közösségi oldalon. Ebben a témában Ferencz Tibor az elmúlt időszakban több könyvet is megjelentetett már. Legutóbb, a közelmúltban jelent meg „Mosonmagyaróvár egykor és ma I.” című kötete, ami még korlátozott számban kapható. (Könyvek megvásárolhatók a Huszár Gál Városi Könyvtárban , a Pergamen Papírboltban, Vecsey Tamás órásmesternél, a Puci és Gábor papírboltban, valamint a Fehér Ló Közösségi Házban.)

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó