Minden napra jut egy ütközés a sztrádán

Minden napra jut egy ütközés a sztrádán

- Kategória: Közélet

Drasztikusan nőtt az elmúlt tíz évben az M1-es autópálya Hegyeshalom és Győr közötti szakaszának forgalma. Bizonyára sokan közlekednek a környéken lakók közül is ezen az útszakaszon és tapasztalják nap mint nap a megnövekedett forgalom okozta problémákat.

A statisztikai adatok szerint míg 1996-ban naponta átlagosan mindössze 6 ezer jármű haladt el az autópályán Hegyeshalomnál, addig 2010-ben ez a szám 22 ezer volt, az elmúlt évben pedig már 33 ezer járművet számláltak egy napon. A helyzet még rosszabb Győr környékén, ott a tíz évvel ezelőtti 14 ezerről 2016-ra 46 ezerre nőtt a napi forgalom.
A megnövekedett forgalom okozta problémákkal nap mint nap szembesül a rendőrség is. Amint azt Halász Sándor rendőr őrnagytól, az autópálya alosztály vezetőjétől megtudtuk: az utóbbi években átlagosan naponta történik baleset a hozzájuk tartozó hetvenkét kilométeres sztrádaszakaszon, ami a hegyeshalmi átkelőtől  a megyehatárig tart. A bekövetkezett balesetek többsége szerencsére csak anyagi kárral jár, ám sajnos minden évben történik néhány tragédia is. Az ütközések között gyakoriak az úgynevezett utoléréses balesetek, amik a nem megfelelő követési távolság tartása és a figyelmetlenség miatt következnek be. Az alosztályvezető a téli időszakban különösen felhívja az autópályán közlekedők figyelmét erre.
Halász Sándor hozzátette: az elmúlt években azt tapasztalták, hogy míg a főutakon, mellékutakon a téli időjárás beköszöntével az autósok óvatosabban közlekednek és kevesebb a baleset, addig a sztrádán éppen ebben az időszakban nő az ütközések száma. Noha ilyenkor a rendőrség is több fórumon figyelmeztet a megváltozott időjárás- és útviszonyok okozta veszélyekre, sok autós sablonos közlésnek veszi mindezt. Azt gondolják, az autópályadíj megfizetésével a nyári évszakokhoz hasonló útviszonyokat biztosítanak számukra. Az elhaladó sószóró láttán úgy vélik, nem fagyhat le a burkolat. A rendőrök ebben az időszakban gyakorta tapasztalják egy-egy balesetnél, hogy az árokba hajtott, csúszott autó vezetője azzal magyarázza a történteket, hogy még a megengedett sebességhatárt sem érte el, csak száztízzel hajtott. Ez történt az idei tél első havazásakor is, november utolsó napján, amikor néhány centi hó miatt több baleset is történt a sztrádának ezen a szakaszán.
Ezzel kapcsolatban egy másik veszélyre is felhívta a figyelmet az őrnagy. A balesetek miatt a feltorlódott sorban újabb ütközések történhetnek, ami sajnos szintén gyakori. Többször fordul elő, hogy figyelmetlenség miatt a sor végén álló autóba rohan egy hátulról érkező jármű. Ilyenkor további problémát okoz, hogy a feltorlódott autók nem tartanak kellő távolságot egymás között, így ütközéskor a sorba hajtó jármű egymásba tolja a többit. Halász Sándor figyelmeztetett továbbá arra, ha valaki balesetet szenved, vagy műszaki hiba miatt megállásra kényszerül az autópályán, utasaival együtt a lehető legrövidebb időn belül hagyja el a járművet és húzódjanak a szalagkorláton kívülre. Sajnos történt már ennek elmulasztása miatt is halálos baleset.

DSC_9025

További jó tanács a téli időszakban, hogy megtankolt autóval hajtsanak fel a sztrádára, hiszen egy torlódás esetén kifogyhat az üzemanyag, amire több példa is volt az elmúlt időszakban. Legalább ilyen fontos, hogy egy takarót bekészítsenek az autóba, ami szintén hasznos lehet a nagy hidegben
történő várakozásnál. Az őrnagy felhívta a figyelmet torlódás esetén középen a vészsáv biztosítására. Ugyanilyen fontos a leállósáv szabadon hagyása is. Halász Sándor hozzátette: a balesetek megelőzése érdekében rendszeresen mérik a közlekedők sebességét ezen a sztráda szakaszon. A tapasztalatok szerint a személyautóknál nem gyakori a gyorshajtás, sokkal inkább jellemző a magánimportból származó gépkocsikat szállító járműből és pótkocsiból álló szerelvényeknél. Éppen ezért célzott ellenőrzéseket is tartanak az ilyen járművekre. Jellemző, hogy főként a bolgár és román rendszámú trélerek nem tartják be a sebességhatárt. Sokszor a megengedett nyolcvanas tempó helyett száztízzel száguldoznak, ráadásul túlterheltek
is ezek a járművek. Több alkalommal okoztak már balesetet – idén már halálosat is – ilyen járműszállítók ezen a pályaszakaszon. Akció keretében a helyszíni közigazgatási eljárás során az e hatály alá tartozó szabályszegés miatt a bírság megfizetéséig visszatartják a járművet.

Ugyancsak kiemelt figyelmet fordít a rendőrség a 7,5 tonnát meghaladó nehéz tehergépkocsik 6 órától 22 óráig tartó előzési tilalmának betartatására is. Sajnos még mindig sok a szabálysértés, amit főnként külföldi rendszámú járművekkel követnek el. Ezekben az esetekben helyszíni bírságot szabnak ki, vagy azonnali eljárás lefolytatása céljából alkalmaznak szabálysértési hatóság elé  állítást. Az őrnagy arra figyelmeztetett továbbá, hogy az év utolsó napjaiban várhatóan drasztikusan megnő az autópálya forgalma a Nyugat-Európából az ünnepekre hazaigyekvő vendégmunkások miatt, ami még nagyobb odafigyelést és türelmet igényel a járművezetőktől.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti