Közel 600 milliós állami támogatással új edzőcsarnok épül Mosonmagyaróváron

Közel 600 milliós állami támogatással új edzőcsarnok épül Mosonmagyaróváron

- Kategória: Közélet

Közel 600 millió forintos állami támogatásból épül új multifunkcionális edzőcsarnok Mosonmagyaróváron. Ezt pénteken jelentette be dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője, dr. Iváncsics János alpolgármester, az MKC elnökségi tagja és Guntram Thurner, az MKC elnöke. A létesítmény a gimnázium mögötti sportpálya mellett, az UFM Aréna szomszédságában valósul meg és edzési lehetőséget biztosít majd a kézilabda csapat, az utánpótlás, valamint más sportágak számára is.

 

A sportinfrastruktúra fejlesztése egy olyan közös társadalmi cél, amely képes eredményt felmutatni rövid-, közép- és hosszútávon egyaránt. – hangsúlyozta dr. Nagy István. Hozzátette: Magyarország kormánya ezt felismerve, kettős célt tűzött ki. Egyrészt szeretné, ha a professzionális szinten végzett versenysportjainkban minél sikeresebbek lennénk, másrészt fontosnak tartja, hogy az egészséges életmód, a sport, szervesen beépüljön mindenki életébe és hétköznapjaiba. „Ez a most induló beruházás mindkét szempontból kitűnő döntés és egy olyan komoly sportmúlttal és sportkultúrával rendelkező városnak, mint Mosonmagyaróvár, szárnyakat ad majd.” – emelte ki.

Dr. Nagy István elmondta: Mosonmagyaróváron nagyon sokáig nem volt elegendő lehetőség a csapatsportok gyakorlására. Az UFM Aréna részben ugyan megoldást nyújt erre a helyzetre, de közel sem volt elegendő. Az aréna 1100 fő befogadóképességű, amely minden bajnoki mérkőzésen megtelik. Szurkolótáboruk jelentős része Mosonmagyaróvárról és a térségéből érkezik, de erős jelenlétük révén a Szigetközben és Győrben is számos szimpatizánsuk van.
A kormány tavaly év végi döntése értelmében 571 millió forinttal támogatja egy új, modern és minden szabványnak megfelelő kézilabda sportcsarnok megépítését. A tervek szerint ez év november közepére el is készülhet az a könnyűszerkezetes komplexum, amely azon túl, hogy segíti a kézilabda csapatok felkészülését – beleértve az utánpótlást is – lehetőséget biztosít a focizni és kosárlabdázni vágyó hobbi sportolók játékára is. A csarnokban helyet kap majd az atlétikai pálya kiegészítéseként, az atléták számára fenntartott edzőterem, öltözők és szertár. Mindezeken felül a Kossuth Lajos Gimnázium tanulói is használhatják a pályákat a testnevelés órák alkalmával.
„Hiszek abban, hogy ha megteremtjük a sportolás megfelelő körülményeit és lehetőségét, akkor fokozódni fog a sportolási kedv. Bízom benne, hogy az új sportcsarnok is segít ebben.” – tette hozzá a miniszter. Elmondta: ahogy a szurkolók biztatják a versenyzőket, ugyanolyan ambíciókkal és kitartással támogatja a kormány a sportolni vágyókat. Azonban az anyagi feltételek nem érnének semmit, ha nem lennének olyan sportot szerető, összetartó közösségek – mint a mosonmagyaróváriak – amelyek a gyakorlatban mutatnak példát a felnövő nemzedékeknek.  Mi sem bizonyítja jobban a város példás hozzáállását a sportélethez, mint hogy jelenleg mintegy 70 sportegyesület működik a városban. A klubok széles körben biztosítanak versenyszerű sportolási lehetőségeket. „A kézilabda klub a régióban egyedüli első osztályú klubcsapat, sport és marketing szempontból a város és az egész régió zászlós hajója. Kiemelkedő színvonalukat mi sem bizonyítja jobban, mint egyik legnagyobb büszkeségük: Tóth Eszter magyar válogatott, aki több Magyar Bajnok címet és Magyar Kupa győzelmet tudhat magáénak. De rajta kívül a klub játékosai között junior Európa-bajnokok, magyar bajnokok, felnőtt és utánpótlás válogatottak is szerepelnek.” – hangsúlyozta dr. Nagy István.

Dr. Iváncsics János alpolgármester arról beszélt, hogy az évekkel ezelőtt elfogadott városi sportkoncepcióban kiemelt célként fogalmazták meg a tömegsport fontosságát, illetve meghatározták a kiemelten támogatott sportágakat. Ezek egyike a kézilabda. Az alpolgármester beszélt az elmúlt évek városi sport fejlesztéseiről is, ami eredményeként több olyan létesítményt, központot is létrehoztak, amik a helyi tömegsportot szolgálják. Ilyen például a Báger-tó környékén kialakított futópálya, jégpálya, műfüves labdarúgópálya, az egykori Kaiser-telephelyen megvalósított csarnok, ahol a tánc mellett a küzdősportok kaptak helyet, a Károly utcában kialakított kézilabda pálya és körülötte a futópálya, vagy a Wittmann-parkban megvalósított fejlesztések. Ezekhez szorosan kapcsolódik a mostani fejlesztés is, aminek eredményeként számos sportág jut újabb lehetőségekhez.

Az eseményen Guntram Thurner, az MKC elnöke arról beszélt, hogy már az aréna megépítésekor felmerült, hogy szükség lenne egy edzőcsarnokra. Az elmúlt évek tapasztalatai is ezt bizonyították. Folyamatosan napirenden volt egy ilyen létesítmény létrehozása, hiszen az aréna nagymértékű kihasználtsága miatt egyre nehezebb az utánpótlás nevelés számára a megfelelő helyszín biztosítása az edzésekhez. Emellett más sportágak számára is előnyös lesz csarnok megépítése.
Az elmúlt időszakban keresték a lehetőségeket, miként tudnának egy edzőcsarnokot felépíteni. Megterveztették és költségvetési koncepciót is késztettek az elmúlt évben ehhez. Elképzeléseikhez támogatóan állt hozzá az önkormányzat és a térség országgyűlési képviselője is. Ennek eredményeként a tavalyi év végén sikeresen pályáztak a csarnok felépítésére. „Fontos, hogy a gyerekek sportoljanak. Erre mi is igyekszünk motiválni őket. Jelenleg kilenc korosztályban mintegy 130 gyermekkel foglalkoznak az edzőink Ezt a számot folyamatosan szeretnénk növelni. Az új csarnok felépülésével ehhez újabb lehetőségek nyílnak számunkra.” – tette hozzá az elnök.

Az elkészült terveket Szalai Géza, építész-tervező mutatta be. Várhatóan az év végére elkészül a létesítmény.


 

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklós: „A város érdeke felül fogja írni a pártérdeket”

„Bízom az októberben munkába álló képviselő-testület minden tagjának