Felzárkóztatni a hátrányos helyzetű tanulókat

Felzárkóztatni a hátrányos helyzetű tanulókat

- Kategória: Közélet

Megnyílt a Mosonmagyaróvári Tanoda

A tanulást segítő intézmény olyan délutáni iskola, mely segíti az iskolai tanulmányi munkában lemaradt diákokat. Szociális, egészségügyi, krízisprevenciós, gyermekjóléti szolgáltatásokkal támogatja a sokszor a hátrányos helyzetű tanulókat a felzárkózásban. Feladata, hogy a hozzá forduló, az általános iskolában súlyos problémákkal küszködő (kallódó) fiatalok számára az életproblémák megoldásához, az általános iskola elvégzéséhez, a továbbtanuláshoz segítséget, támogatást nyújtson.

A Mosonmagyaróvári Tanoda elsődleges célcsoportja az 1-8. osztályos általános iskolai tanulók. A tanodában humán és reál szakos tanár, nyelvtanár, szociálpe­dagógus, informatikus, táncpedagógus, mentor foglalkozik a diákokkal.

A Mosonmagyaróvári Tanoda – amely a kormány és az Európai Unió támogatását is élvezi –  projektnyitó rendezvényére január 16-án került sor a Családok Átmeneti Otthonában. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Nagy István államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere és Pető Péter, a megyei közgyűlés alelnöke.

A rendezvényen elsőként Kopf Katalin, a Családok Átmeneti Otthonának intézményvezetője köszöntötte a meghívottakat. Elmondta, mekkora öröm számára, hogy a tanoda a Családok Átmeneti Otthonában kapott helyet, hiszen a városban itt van a legtöbb veszélyeztetett gyermek, és így rájuk is több figyelem jut.

Ezt követően az otthonban élő gyermekek rövid műsorral kedveskedtek a megjelenteknek, majd Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület elnöke beszélt projekt előzményeiről, céljáról. Elmondta, hogy az egyesület eddigi 25 éve alatt mindig hazai forrásokból gazdálkodott, ez volt az első Európai Uniós pályázat, melyre jelentkeztek.

Dr. Nagy István országgyűlési képviselő, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntő beszédében kiemelte, hogy a hátrányos helyzetű gyermekeknek nem tudnak többet, jobban adni, mint a tanulás lehetőségét. Hangsúlyozta az odafigyelés és a szeretet fontosságát ezeknek a gyermekek az életében.

Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere a kezdeményezés legnagyobb erejét az összefogásban látja. S reméli, hogy nem merülnek fel finanszírozási problémák.

Dertyina Ildikó, a projekt szakmai vezetője ismertette a Mosonmagyaróvári Tanoda programját. – A cél az általános iskolásoknál, hogy középiskolában, szakiskolában tanuljanak tovább, míg a középiskolásoknál, hogy érettségit, szakmát szerezzenek, illetve a felsőoktatásba kerüljenek. Ezzel megakadályozható lenne a hátrányos helyzetű gyermekek társadalmi leszakadása. – mondta.

Végül a projektben legnagyobb szakmai segítséget nyújtó Győri Tanoda részéről dr. Szakácsné Foki Katalin köszöntötte a projektnyitó résztvevőit, s kiemelte a projekt támogatóinak szerepét, s kitartást kívánt ehhez a nehéz feladathoz.

Fotó: Balassa

2015/2

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó