Változások a közgyógyellátásban

Változások a közgyógyellátásban

- Kategória: Közélet

A jövőben kizárólag a helyi önkormányzatok belátásától, s anyagi teherbíró képességétől függ, hogy fenntartják-e a méltányossági közgyógyellátást. A jogszabályalkotók február 28-ig adtak haladékot a helyi köztestületeknek arra, hogy megalkossák új, saját támogatási rendeletüket.

Eddig a rászorulók három jogcím – alanyi, normatív és méltányossági – valamelyike alapján juthattak közgyógyellátáshoz. A szociális törvényből azonban kikerült a harmadik variáció konkrét nevesítése. Ez ugyan nem feltétlenül jelenti azt, hogy teljesen megszűnik a méltányossági okokból adható közgyógyellátási igazolvány, ám hogy az önkormányzatok közül kivállalkozik majd e támogatási forma fenntartására, csak márciusra derül ki. A jogszabályalkotók ugyanis február 28-ig adtak haladékot a helyi köztestületeknek arra, hogy megalkossák új, saját támogatási rendeletüket. Ezekből derülhet ki, hogy hol marad meg – s milyen új feltételek mellett –, illetve hol szűnik meg e támogatási forma.

A szociális törvény korábban kimondta, milyen követelményszint alá nem mehet az önkormányzat. Vagyis: a helyi rendeletben a méltányossági jogosultság feltételeinél az egy főre számított családi jövedelemhatár nem lehetett magasabb az öregségi nyugdíjminimum (28 500 Ft) 150 százalékánál (42 750 forint), illetve egyedül élők esetében 200 százalékánál (57 000 Ft), miközben a havi rendszeres gyógyszerkiadásnak meg kellett haladnia a fenti összegek 25 százalékát.

A közgyógyellátási rendszer első nagy átalakítására 2006-tól kezdődően került sor. Nem véletlenül. Ekkor ugyanis a háromféle fenti jogcímmel összesen 539 ezren használták a kedvezményre jogosító igazolványt. Igaz, a rendszer is teljesen más volt. Az akkori közgyógyellátottak ugyanis korlátlanul juthattak, de csak bizonyos készítményekhez ingyenesen. Kiszolgálni őket kizárólag az úgynevezett közgyógylistán szerepelő medicinákból lehetett. E listán az átalakítás indulásakor, 2006-ban 705 gyógyszer szerepelt. Az átalakítás – amely 2007 őszére fejeződött be – eredményeként a kedvezményben részesülők száma 337 ezerre apadt. Ettől kezdve az érintettek virtuális pénztárcájába maximum havi 12 ezer forint erejéig kerülhetett ingyen gyógyszer, amit kiegészíthet az évi egyszeri 6000 forintos rendkívüli keret. Egy-egy ellátott összesen évi 150 ezer forint értékben juthat ingyen gyógyszerhez. Megszűnt a gyógyszerlista is, jelenleg azok a készítmények rendelhetők ingyen, amelyek napi támogatási szintje a legalacsonyabb.

Mosonmagyaróvár képviselő-testülete – a Városházáról kapott információ szerint – februári közgyűlésén tárgyalja új támogatási rendeletét.

2015/2

 

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit