„Csak egy percre ugrottam be” – Kaotikus helyzetek a parkolásban

„Csak egy percre ugrottam be” – Kaotikus helyzetek a parkolásban

- Kategória: Közélet

„Csak egy percre ugrottam be a boltba. Csak a gyereket raktam ki.” – bizonyára sok – szabálykövető – autós találkozott már ezzel a magyarázattal, amikor rádudált, vagy számon kérte az előtte tilosban parkoló, megálló és ezzel a forgalmat akadályozó autóst. Napi szinten találkoznak ezzel a mosonmagyaróvári rendészek is. Magyarázat mindig van sőt, sokszor még a renitens sofőrök támadnak.

Évek óta egyre feszítőbb probléma a parkolás Mosonmagyaróváron is. Egyre több az autó és kevés a hely. Sokszor azonban a kényelmesség, a nemtörődömség okoz közlekedési konfliktusokat a városban.

„A fizikai korlátokkal, a parkolási kapacitás határával nem lehet mit kezdeni.  Ám egy kis finomhangolással, szemléletformálással sokat javulhatna a helyzet.” – vallja Nagy Mihály az önkormányzati rendészet vezetője, aki kollégáival együtt naponta szembesül ezzel a problémával. „Ha megfelelően kihasználnák a meglévő parkolókat, vagy nem úgy állnának meg, hogy a többi autóst akadályozzák, sokkal jobb lenne a helyzet.” – mondja az rendészet vezetője. Sokszor azonban nem a parkoló hiánya, hanem inkább a kényelmesség miatt állnak meg tilosban az autósok.

A rendészeknek napi szinten adnak munkát a renitens autósok. „Csak egy percre ugrottam be. Csak a gyereket raktam ki.” – általában ezek a magyarázatok a tilosban parkolásra, megállásra. Nagy Mihály szerint vannak méltányolható estek, ám sajnos többen próbálnak ezzel visszaélni.

Elmondta: az egyik kritikus hely a Kórház utca, ahol szinte állandósult ez a probléma. A tiltó tábla ellenére állnak meg, várakoznak itt az autósok. Sokan közülük talán nem is gondolnak bele, hogy a közeli mentőállomásról ez a mentők egyik fők vonulási útvonala. A tilosban parkolásukkal akár percekkel is megnőhet a vonulási idő, amivel emberéleteket veszélyeztethetnek. Emellett gyakorta okoznak bosszúságot az arra közlekedőknek, hiszen az utca szűk keresztmetszete miatt az ott tilosban parkoló autóktól már nem fér el két jármű egymás mellett. Éppen ezért folynak már hatásvizsgálatok az utcában a forgalmi rend megváltoztatása érdekében.

Hasonlóan kritikus a helyzet a Malomszeren, a Fő utcán, vagy Mosonban piacnapokon. A tiltó táblákat semmibe véve állnak meg úton, útfélen az autósok azért, hogy ne kelljen például ötven méterrel többet gyalogolniuk. Mit sem törtöve azzal, hogy így akadályozzák a forgalmat, vagy akár balesetveszélyes helyzeteket idéznek elő.

A rendészeknek napi szinten adnak feladatot a tilosban parkolók. Sajnos a tapasztalatok szerint ezen autósok többsége zaklatásnak veszi a vele szembeni intézkedést, sokszor magukból kikelve, minősíthetetlen hangnemben fejezik ki nemtetszésüket.

„Nem célunk a bírságolás. Éppen ezét a fokozatosság elvét betartva az első időkben csak figyelmeztetünk a problémás helyeken. Sajnos azonban ez sok esetben nem vezetett eredményre.” – hangsúlyozza Nagy Mihály. A mosoni piac környékén például heteken keresztül többnyelvű tájékoztató szórólapokat helyzetek ki a tilosban parkoló autók szélvédőjére a közelben lévő ingyenes parkolóhelyekről. Ez viszont nem hozott átütő eredményt, így kénytelenek voltak bírságolni. Ennek hatására javul a helyzet itt és a város több problémás részén is.

„Sokan azzal támadnak minket, hogy a minél nagyobb bevétel elérése érdekében bírságolunk. Ezek az összegek azonban nem a helyi, hanem a központi költségvetésbe folynak be. Ezért sem érdekünk a mindenáron történő bírságolás. Mint ahogy a büntetés összegére sincs hatásunk, hiszen azokat is központilag állapították meg. Nem érdekünk tehát a bírságolás, de már olyan mértékeket öltött a városban ez a szabályszegés, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül.” – hangsúlyozta a rendészet vezetője.

„Nem azért dolgozunk, hogy bírságoljunk, hanem, hogy ne szenvedjenek hátrányt a szabályszegők miatt azok, akik betartják a közlekedési szabályokat.” – tette hozzá Nagy Mihály.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint