Átadták a déli tehermentesítő utat

Átadták a déli tehermentesítő utat

- Kategória: Hírek, Közélet

 

Átadták pénteken a déli tehermentesítő utat Mosonmagyaróváron, amely az 1-es és a 86-os utat köti össze. A közel 3 kilométer hosszú utat mintegy 4,7 milliárd forintból építették meg egy vasúti felüljáróval, négy csomóponttal, valamint gyalogos- és kerékpárúttal.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában 2,9 kilométer 2×1 sávos másodrendű főút épült. A fejlesztés során az 1-es számú főúton 310 méter hosszon, míg a 86-os főúton 430 méter hosszon épült át a teljes pályaszerkezet. Az érintett útszakaszon három körforgalmú csomópont is megvalósult, valamint egy vasúti felüljárót is építettek. Emellett 1300 méter hosszon a gyalogos-kerékpáros utakat is kialakítottak.

Az átadó ünnepségen dr. Árvay István polgármester arról beszélt, hogy évtizedes fejlesztési elképzelés valósult meg. Amellett, hogy ezzel tehermentesítik a mosoni városrészt a teherforgalom alól, mintegy 100 hektárnyi ipari terület feltárása is lehetővé vált, új lendületet adva ezzel itt a fejlesztésnek. Hozzátette: a most elkészült elkerülő terveit 2015-ben mutatták be először, amit aztán kiemelt kormányzati programmá emeltek. A kivitelezés 2022. januárjában kezdődött meg, ami mostanra fejeződött be.

Nagy Bálint, az ÉKM közlekedésért felelős államtitkára beszédében kitért arra, hogy 2010 és 2024 között több mint 870 kilométer autópálya és autóút épült mintegy 2900 milliárd forint értékben. A főutakat közel 800 kilométeren fejlesztették és bővítették, emellett 300 kilométeren új nyomvonalon építettek főutakat, 1170 milliárd forint értékben. Mindezeken túl 220 kilométernyi alsóbbrendű utat, 80 önálló csomópontot és 20 hidat építettek. Ezen fejlesztések között van a mosonmagyaróvári déli elkerülő is, amit a tervek szerint az elkövetkezendő időben további jelentős mértékű fejlesztés követ a város környékén.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: az út elkészülte mérföldkő a térség életében, hiszen amellett, hogy tehermentesíti a mosoni városrészt a kamionforgalomtól és gyors kapcsolatot teremt a teher- és a személyforgalom számára az 1-es út és az M1-es autópálya között, gazdaságélénkítő hatása is van azzal, hogy új befektetők jelennek majd meg az iparterületen. Hozzátette: a beruházáshoz kapcsolódóan további projektek előkészítése is megtörtént az Építési és Közlekedési Minisztérium gondozásában. Az egyik egy új autópálya-csomópont megvalósítása, illetve a Moson pihenőhely átépítése, valamint a 8505-ös út rekonstrukciója. Ezen beruházásokhoz már rendelkezésre állnak a jóváhagyott kiviteli tervek és megvannak a szükséges engedélyek is.

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit