Megemlékezés – „1956 kitörölhetetlen nyomokat hagyott a magyar történelemben”

Megemlékezés – „1956 kitörölhetetlen nyomokat hagyott a magyar történelemben”

- Kategória: Hírek

A „XX. századi traumák – Mosonmagyaróvár ’56” című kiállítás megnyitójával kezdődött az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanhatodik évfordulója alkalmából tartott városi megemlékezés Mosonmagyaróváron a Flesch Központban.

A Hansági Múzeum és a Flesch Nonprofit Kft. által megrendezett tárlatot Sárközi Anikó, a múzeum munkatársa nyitotta meg és ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Elmondta: a kiállítás az 1956-os mosonmagyaróvári eseményeket mutatja be fotókon, leírásokon és tárgyi emlékeken keresztül.

„Hatvanhat esztendővel ezelőtt olyasvalami történt, ami nemcsak a tankönyvekben hagyott maradandó nyomot. Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei mindig élénken fognak élni a magyarok emlékezetében. Hiszen ez maga volt a csoda, ahogy megszületett és élt, valamint szellemisége túlélte a kegyetlen megtorlás időszakát is.” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Czuppon Tamás, a Hansági Múzeum igazgatója. Kiemelte: nemzetünk nagy pillanatai azért váltak ünneppé, mert lényegük mélyén nem az egyéni érdek, hanem a közösség állt. Ilyen volt 1956 is.

A szónok felidézte az 1956-os eseményekhez vezető történéseket, így például az egypártrendszer bevezetését, a civil szféra szétverését, az egyházak üldözését, az államosításokat, az országra erőszakolt idegen uralmat. Szinte nem volt olyan csoportja a magyar társadalomnak, amit ne ért volna sérelem a kommunista rezsim részéről. Végül ez vezetett a forradalomhoz, amely néhány nap alatt elsöpörte a Rákosi-rendszert. – tette hozzá.

A múzeumigazgató hangsúlyozta: forradalmat csinálni nehéz, mert a társadalom, a nemzet egésze kell hozzá.1956-ban a nemzet egésze akarta a változást. Nem szerettek volna mást, csak hogy szabadon gondolkodhassanak és élhessenek. Tizenkét nap elteltével azonban jött a fordulat, a szovjet támadás eltiporta a magyar forradalmat, majd következett a megtorlás. Az akkori rendszer minden igyekezete ellenére 1956 kitörölhetetlen nyomokat hagyott a magyar történelemben.

„Az idősebb generációra – akiknek ezek az évtizedek nem csak a történelemkönyvben léteznek – jelentős feladat hárul. Meg kell ismertetni a fiatalokkal történelmünk ezen korszakát. Csak így van esély arra, hogy megértsék, mekkora kincs a szabadság, a nemzeti függetlenség.” – fogalmazott Czuppon Tamás.

A beszédet követően Meister Éva, a Magyar Kultúra Lovagja, Magyar Művészetért-díjas színművésznő „A magyarok vére” című műsorát tekinthették meg a résztvevők.

 

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az