Mosonvármegye Retro: A lengyel miniszterelnök is a mosoni pavilonban ette a dinnyét kenyérrel

Mosonvármegye Retro: A lengyel miniszterelnök is a mosoni pavilonban ette a dinnyét kenyérrel

- Kategória: Közélet

Múltidéző rovatunkban ezúttal az egykori Dózsa Mozi mellett működött és abban az időben a városban legendásnak számított zöldséges pavilon legszebb éveit elevenítjük fel. Faddi Horváth Pál huszonöt éven keresztül kínálta portékáit a mosoni pavilonban.

Faddi Horváth Pál kereskedő családból származik, így mint mondja: már egészen fiatalon beletanult a szakmába. Első üzletét 1969. januárjában nyitotta Csornán, akkor az ország legfiatalabb kereskedőjeként. Ötven évvel azelőtt, 1971. májusában aztán Mosonmagyaróváron nyitott zöldség-gyümölcsös pavilont. Abban az időben egyedülállónak számított ez a városban és éveken át rengetegen jártak ide vásárolni.

Faddi Horváth Pál elmondta: az akkori megyei napilapban olvasott egy cikket arról, hogy a felmérések szerint rendkívül szegényes a zöldség és gyümölcs ellátás Mosonmagyaróváron. Ezért döntött úgy, hogy a Lajta-parti városba helyezi át kereskedői tevékenységét. Az akkori városvezetés azt kérte tőle, hogy sokfajta és szép árut kínáljon alacsony áron. Ennek eleget is tett, számos egyedi árut kínálta a pavilonban, amit máshol nem lehetett beszerezni a városban. A termékeket kizárólag hazai őstermelőktől szerezte be. Hetente legalább kétszer ment fel a Volga kombival a Bosnyák téri piacra. Mint mondja: kizárólag első osztályú árut szerzett be, ezért is jártak ide a város minden részéből sokan vásárolni.

A mosoni pavilonban főként zöldséget és gyümölcsöt árult, de egyéb élelmiszereket is be lehetett szerezni itt. Így például hentesárut is, amit öt hűtőpultban kínáltak. A sonkákat, kolbászokat egy jászberényi hentestől szerezték be.

Lökösházáról hozták a dinnyét, országosan is egyedülálló méretű darabokat árultak. Egyszerre 132 mázsa dinnyét hozott a termelő, amit néhány nap alatt eladtak.

„A nyolcvanas években hiánycikk volt a banán. A nagybani piacon nagytételben, húsz kartont vásároltam meg, hogy kielégítsem a helyi igényeket. Akkor 25 forint volt egy kiló banán, ezt szinte haszon nélkül adtam tovább. Az egész város ide járt banánért.” – tette hozzá.

Összesen tízen dolgoztak az üzletben két műszakban. Több gimnáziumi tanulót is foglalkoztatott a nyári időszakban, akik akkor többet kerestek itt egy hónap alatt, mint egy gyári munkás.

A pavilon novembertől májusig zárva volt. Ebben a téli időszakban néhány száz méterrel arrébb bérelt az üzlethelyiséget.

Faddi Horváth Pál kiemelte: a bécsi és a pozsonyi nagykövet is rendszeresen járt ide vásárolni. Egy alakalommal a lengyel miniszterelnök is betért az üzletbe. Friss kenyérrel ette a görögdinnyét a bolt hátsó részében. Rengeteg átutazó is vásárolt a boltban. Főként a magyar sajátosságokat, erőspaprikát, savanyúságokat, szalámit keresték. Többen valutával akartak fizetni, ám ez abban időben tiltott volt, így elküldték őket a Minerva Hotelbe pénzt váltani. Gyakori volt, hogy nagytételben vásároltak, főként a svéd kamionosok, akik akár száz kilogramm bogyoszlói erőspaprikát is megvettek. Ezt ugyanis vámmentesen vihették haza, mivel ilyen áru az országukban nem beszerezhető.

Mint mondja: szinte folyamatosan, éjjel-nappal dolgozott. Nem volt megállás Újév napján, vagy Húsvét hétfőn is már este a fővárosi piacon a Volga kombival, hogy másnap friss áru legyen a boltban.

Az autópálya megépülése után aztán forgalom jelenetős mértékben csökkent. Ehhez hozzájárult a multi cégek megjelenése is. Ezzel és az egyre emelkedő bérleti díjakkal már nem tudta felvenni a versenyt, így a bezárás mellett döntött. Faddi Horváth Pál ezt követően még néhány évig az otthonában kialakított üzletben kínálta az árukat, ám közel tíz éve ezt is bezárta. A kereskedői kedv azonban nem múlt el. Minden év decemberében hazai termelésű fenyőfa árusítással foglakozik.

Faddi Horváth Pál számos rangos elismerést kapott az elmúlt évek során szakmai tevékenységéért, így például két miniszteri kitüntetést is. Emellett társadalmi funkcióban a KISOSZ megyei alelnöke és küldötte volt. 1990-ben a  KISOSZ etikai és jószolgálati bizottságának országos elnökévé választották. Ezt követően két cikluson keresztül volt önkormányzati képviselő Mosonmagyaróváron. Jelenleg is a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség alelnöki posztját látja el, valamint a KISOSZ budapesti szervezetének tiszteletbeli elnöke.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint