Tizedével kevesebb volt a baleset – Továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegők kiszűrésére a rendőrök

Tizedével kevesebb volt a baleset – Továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegők kiszűrésére a rendőrök

- Kategória: Közélet

Összességében tíz százalékkal csökkent a személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma az első negyedévben a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest Mosonmagyaróváron és a környék útjain.

Amint azt Makó Lászlótól, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől portálunk megtudta: a korábbiakhoz képest az elmúlt évben is nagy mértékbe csökkent a balesetek száma, éppen ezért örvendetes, hogy ez a tendencia idén tovább folytatódott. Az elmúlt időszakban volt olyan hónap, amikor mindössze egy személyi sérüléssel járó baleset történt. Sajnálatos ugyanakkor, hogy míg tavaly az első három hónapban nem történt halálos baleset, addig idén már egy bekövetkezett. A Városközpontban tolatás közben gázoltak halálra egy gyalogost. Ráadásul a baleset okozója ittas volt.

Az alezredes hozzátette: a súlyos sérüléssel járó balesetek száma felére esett vissza, míg a könnyű sérüléssel végződőkből tizenhárom százalékkal történt kevesebb. Az első negyedévben a legtöbb baleset az elsőbbségadási szabályok megszegése miatt következett be. Sajnálatos, hogy a balestek számának csökkenése mellett is emelkedett az elsőbbségi szabályok megszegése miatt történt esetek száma. Éppen ezért az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordítanak ezen szabályszegésekre. Az országosan meghirdetett úgynevezett pofátlan(TAN)ítás akciósorozat keretében folyamatosan ellenőrzik a kijelölt gyalogátkelőhelyek környékét, hogy a járművezetők az úttestre lépő gyalogosok számára megadják-e az elsőbbséget. Az alezredes ugyanakkor felhívja a gyalogosok figyelmét is arra, hogy a kijelölt gyalogátkelőn féktávolságon belül ne lépjenek le a járművek elé. Emellett az úttestre lépés előtt minden esetben győződjenek meg arról, hogy az érkező járművek megadják-e számukra az elsőbbséget. Sőt, a felezővonalhoz évre ismét nézzenek körül, mielőtt átkelnek. Az elmúlt időszakban sajnos több, súlyos kimenetelű gázolás is történt kijelölt gyalogátkelőhelyeken.

Makó László elmondta: a pofátlan(TAN)ítás akciósorozat keretében figyelik továbbá a tilos jelzésen áthaladókat is. A tapasztalatok szerint több járművezető a sárga jelzésnél lassítás helyett inkább gázt ad és nagy sebességgel áthajt a kereszteződésen. Sokszor azonban amikor a csomópontba ér, számára a jelzőlámpa már tilos jelzést mutat, miközben a keresztező utcákban már zöld a lámpa. Több alkalommal történt már emiatt baleset. Ezért a razziák során az ilyen szabálysértéseket is fokozottan figyelik és kamerával rögzítik. Az elmúlt időszakban számos esetben intézkedtek ilyen szabályszegések miatt.
Makó László felhívta továbbá a figyelmet a passzív biztonsági eszközök – biztonsági öv, gyerekülés – használatára, hiszen ezekkel egy esetleges baleset során nagymértékben csökkenthető, vagy elkerülhető a sérülés. Éppen ezért az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordítanak ezen biztonsági eszközök használatára. Ezzel együtt továbbra is nagy hangsúlyt kap az ittas járművezetők kiszűrése is. A razziák során az elmúlt hónapban is jelentős számban találtak olyan sofőröket, akik alkoholt fogyasztottak, mielőtt a volán mögé ültek.


Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó