Felújítják a hidat

Felújítják a hidat

- Kategória: Hírek, Közélet

Felújítja a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a Tímár és Vízpart utcák között lévő gyalogos hidat. A teljes rekonstrukció miatt az előzetes tervekkel ellentétben csak augusztus közepétől zárják le a Malom-ági Lajta hidat a forgalom elől. A felújítás összefügg az ott lévő távhő vezetékek javításával.

Amint azt Bakler Csaba, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. távhőszolgáltatási üzemegységének vezetője portálunknak elmondta: az idei évre tervezeték a Magyar utca és környékén lévő társasházakat ellátó távhő vezetékek felújítását. Ezt a rendszert 1994-ben alakították ki, azóta nem történt komolyabb felújítás. Az elmúlt időszakban detektáltak meder alatti meghibásodást, ezért szükséges a javítás. A csövek a Malom-ági Lajta alatt húzódnak, közvetlenül a híd mellett. Ugyan harminc éves már a vezeték, de akkor még újnak számító, korszerű előszigetelt technológiával építették ki.

Felmerült az a megoldás, hogy a vezetékeket a föld felett, a híd szerkezetéhez rögzítve vezetik el, de ezt később elvetették. Ekkor mérték fel a híd állapotát és kiderült, hogy arra is igencsak ráfér a felújítás, hiszen az elmúlt évtizedekben nem történt ilyen beavatkozás a műtárgyon. Így az az elhatározás született, hogy egyszerre végzik el a távhő vezetékek és a híd rekonstrukcióját, ezzel kevesebb kellemetlenséget okozva a környéken lakók és ott közlekedők számára.

A szakember hozzátette: az elmúlt időszakban szakértői dokumentációk alapján elkészült a híd felújítási terve. A szakértői vélemény szerint a híd szerkezetének állapota megfelelő, csupán néhány elemet kell cserélni. A munkálatok során először homokfúvásos technológiával megtisztítják a fémszerkezetet. Ezután a hídpályát teljesen elbontják új gyalogospályát alakítanak ki.  A munkálatok idejére a hidat lezárják a forgalom elől, a tervek szerint 5-7 munkahét után lehet majd újra használni. A szomszédos Tímár utca felújítása is várhatóan elkészül augusztus második felében, így a környék a tavaly megépült csónakkikötővel együtt megújul.

Ez is érdekelhet...

Az Év Állatvédő Középiskolája a Kossuth Lajos Gimnázium

Az Állatvédelem gyerekeknek szerkesztőbizottsága és az Állatorvostudományi Egyetem