Diplomaátadó a mosonmagyaróvári egyetemi karon

Diplomaátadó a mosonmagyaróvári egyetemi karon

- Kategória: Hírek, Közélet

A Széchenyi István Egyetem nyári diplomaátadóinak első ünnepségét az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karon rendezték pénteken. Az eseményen mintagazdaság címet kapott az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad.

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának diplomaátadó ünnepségén dr. Tóth Tamás dékán kifejtette, a kar képzési-kutatási portfóliójának középpontjában ma már a legkorszerűbb precíziós technológiák, az agrárdigitalizáció, a környezetvédelem, a vidékfejlesztés, valamint a fenntartható élelmiszeralapanyag- és élelmiszer-termelés állnak. „Az elmúlt időszakban az egyik fő hangsúlyt a magyar és az angol nyelvű képzések bővítésére helyeztük, így összesen tizenegy új alap-, mester- és mikrokredites képzést indítottunk” – hangsúlyozta. Utóbbiak közül megemlítette a mikrobiológiai laboráns, az infrastruktúramonitoring, az agrár-térinformatikai és agrárdigitalizációs specialista, az új szakirányú képzések közül pedig a precíziós állattenyésztő és takarmányozási szakmérnök, a hidrogénrendszerek szakmérnök-szakember, a dróntechnológiai szakmérnök-szakember szakot. Mindezek mellett egy új alapképzési (agrár- és üzleti digitalizáció) és két új mesterképzési (agrárközgazdász, ESG – környezeti, társadalmi és irányítási szakember) szak is létesült.

A dékán elmondta, a korábban megvalósult beruházások után további jelentős fejlesztéseket terveznek: a Széchenyi István Egyetem és a százszázalékos tulajdonában lévő Uni-Agro-Food Kft. összesen több mint 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a kormány által meghirdetett Vidékfejlesztési Program keretében. Ennek révén az intézmény – amely a jelentős összeget 130 millió forint önerővel egészíti ki – oktatási, bemutatási és kutatási célból fejleszti mosonmagyaróvári Smart Farm tangazdaságát és tejfeldolgozással kapcsolatos infrastruktúráját.

A végezetteket dr. Nagy István agrárminiszter, a kar egykori hallgatója is köszöntötte, kijelentve: ők a jövő zálogai, náluk vannak a válaszok a 21. század kihívásaira. „Az agrártárca küldetése, hogy minél szélesebb körben elterjedjen a precíziós gazdálkodás, és minél többen használják a digitális technológiák adta lehetőségeket. Nélkülözhetetlen továbbá, hogy a mezőgazdaságban és az élelmiszer-iparban a világra nyitott, innovatív, a legújabb ismeretekkel felvértezett szakemberek dolgozzanak. Támogatási rendszerünknek köszönhetően történelmi léptékű források állnak rendelkezésünkre, de ugyanilyen fontos az is, hogy legyenek, akik stratégiai gondolkodással, jövőorientáltan élnek a lehetőségekkel, és képesek használni a modern digitális eszközöket. Versenyképes tudás nélkül ugyanis nincs versenyképes agrárium. Ehhez pedig erős agrár-felsőoktatásra és az ezzel szorosan együttműködő kutatási háttérre van szükség” – emelte ki.

Az ünnepségen dr. Iváncsics János mosonmagyaróvári alpolgármester és Kovács Csombor Zsolt, az Óvári Gazdászok Szövetségének elnöke is megosztotta gondolatait az ünneplőkkel.

A frissdiplomások eskütételét, oklevelük átvételét és a végzett hallgatók búcsúzását követően hallgatói díjak átadása, majd a Mintagazdaság cím adományozása következett. Az utóbbit az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad nyerte el, az oklevelet pedig Cseri Dávid, a ménesgazdaság igazgatója, a kar egykori hallgatója vette át.

Ez is érdekelhet...

Az Év Állatvédő Középiskolája a Kossuth Lajos Gimnázium

Az Állatvédelem gyerekeknek szerkesztőbizottsága és az Állatorvostudományi Egyetem