Versben él a lelkünk – A költészet napja

Versben él a lelkünk – A költészet napja

- Kategória: Egyéb

Ötvenegy éve, 1964-ben tette az akkori szocialista kultúrpolitika József Attila születésnapját, a magyar költészet napjává. József Attila 1905. április 11-én született és öt évvel korábban, 1900-ban, világhírű írónk, Márai Sándor is ezen a napon jött a világra.

József Attila költői nagyságát elismerve, én személy szerint Arany János (1817. március 2.) vagy Vörösmarty Mihály (1800. december 1.) születésének napján szívesebben ünnepelném a magyar verset és költészetet.

E szép tavaszi nap két híres szülöttjének egy-egy, kevésbé ismert szonettjét választottam erre a versünnepre. Máriaval együtt mindketten „látók” voltak, Batsányi találó szavát idézve, akik bele- és átláttak a világon. Soraikat olvasva érezzük, adnak valamit csapongó-rohanó életünkhöz. Valamit, ami élhetőbbé teszi a nyugtalan sorsot: az érző lélek biztonságát. Okos, szép szavukhoz oda lehet bújni, mint ahhoz, akit szeretünk. Emlékezünk és bólogatunk a szavak lélegzetén elandalodva, igen-igen mi már éreztük ezt, de veled és általad még jobb visszagondolni rá.

Költészet napjára szükség van. Szüksége van a költőnek, a kitárulkozó léleknek a kiemelt, figyelemfelkeltő ünnepre. A közösség sorsáért aggódó közösségnek is kell ez az ünnepélyes szellemi pihenő. Azoknak, akik e gyönyörű nyelvet értik a világon, hogy érezzék – ha percekre is -, versben együtt tud dalolni a lelkünk.

 

 József Attila: Osztás után

A kártya ki van osztva. Reszketünk,

Észak, Kelet, Nyugat és Dél kezében,

bubik, királyok, dámák jelmezében

 s szótlanul várjuk, mit tesz végzetünk.

Ki vagyunk osztva. Megvan helyzetünk.

Mit tehetnénk a szabály ellenében?!

Mint mozdulatlan csillagok az égen,

változhatatlan rajzunk, jellemünk.

Vörösek és feketék, vérben, gyászban,

fényesre lakkozottan, lámpalázban

így kell kinek-kinek sorsára várni,

hogy boldogságunkat, mit rejt szerelmünk,

a gyönyörű sikert, mely megvan bennünk,

ki tudja-e a végzet licitálni.

 

Czirok Ferenc (Zell am See)

  1. április

 2015/6

 

Ez is érdekelhet...

Ne vásároljunk, vagy béreljünk meggondolatlanul élő nyulat húsvétra!

Húsvét közeledtével a felelős állattartásra, ezen belül különösen