Városfejlesztési konferencia Sepsiszentgyörgyön

Városfejlesztési konferencia Sepsiszentgyörgyön

- Kategória: Közélet

Sepsiszentgyörgy polgármesterének Antal Árpád Andrásnak meghívására Dr. Árvay István polgármester vezette hattagú delegáció vett részt az idei Szent György Napokon. A fesztivál keretében – az „Európa a polgárokért” program részeként – 2015. május 1-jén a Bod Péter Megyei Könyvtár dísztermében városfejlesztési szakmai konferenciát tartottak. A házigazdák mellett a testvérvárosok – többek között Veszprém, Kecskemét, Ferencváros, Cegléd, Székelykeve és Mosonmagyaróvár – képviselői, főépítészei vettek részt. A konferencia célja a pozitív példák, az önkormányzati szerepvállalás bemutatása, a tapasztalatcsere volt. Három témakörből kellett választani, a közterek, középületek rehabilitációjáról, azok közösségformáló funkciójáról, a történelmi örökség védelméről, és az élhető városról, az identitásról lehetett vetített előadást tartani. A mosonmagyaróvári fejlesztéseket ismertető előadás végül is valamennyi témát érintette.

Rövid történeti visszatekintés mutatta be, hogy is alakult ki a kétközpontú város. Moson és Magyaróvár történeti belvárosának térszerkezete évszázados hagyományt őriz, köszönhetően annak is, hogy a tömeges lakásépítésre (1970-1990) elegendő hely állt rendelkezésre a két városrész között. Az elmúlt évek legnagyobb közterület és középület rekonstrukciói Mo­son­ban valósultak meg, megszüntetve ezzel a városrész évtizedes lemaradását. Megújult a Kápolna tér, az Erzsébet tér, a Fehér Ló Közösségi Ház, bővült a piac. Külön pályázat keretében valósult meg a Futura Interaktív Tudományos Élményközpont, új életre keltve ezzel a háromszáz éves műemlék épületet.

Egy üres terület még önmagában nem tér, ehhez kellenek a méltó térfalak is. Városunkban a 70 műemlék épület mellett 200 épület helyi építészeti védelem alatt áll, Magyaróvár belvárosa pedig műemléki jelentőségű terület. Ezen épületek felújítását az önkormányzat 1998-óta támogatja pályázat keretében, évi 10 millió forinttal. Ennek is köszönhetően érezhetően javul a településkép. Állami és önkormányzati támogatással újultak meg a város panelházai. Ezek egyedi színezése, az üres falakon megjelenő, régi épületeket bemutató falfestések teszik élhetőbbé a környezetet. Szó esett természetesen a közparkokról is. A városvezetés néhány éve úgy döntött, hogy „toldozgatás” helyett évente egy közparkot teljesen felújít. Ennek szemet gyönyörködtető eredménye a Városkapu tér, a Régi Vámház tér, a Múzeumkert vagy a Polgármesteri Hivatal belső udvara.

Országosan jelentkező probléma a belvárosok kiüresedése. A városszéli multinacionális központok megjelenése mellett ezt nálunk a bevásárló turizmus elmaradása is fokozta. A Magyar utcán sokszor több az autó, mint az ember. A Belvárosi Üzletkör által szervezett Kult-utca és Szigetközi Szatyor rendezvényeknek köszönhetően viszont varázsütésre emberekkel telt meg az utca. Ékes példája annak, hogy egyszerű eszközökkel is ki lehet mozdítani a városlakókat a képernyők, monitorok elől. A másik, ami tömegeket vonz, az olyan volumenű rendezvény, mint például a Szent István Napok.

Külön fejezetet kapott a víz, mint közösségi terület. Az egyik hangsúlyos jövőbeli fejlesztés a Lajta és a Malom-ági Lajta csónakázhatóvá tétele, a vízparti sétányok kiépítése. Ennek leglátványosabb eleme, a malom épület alatti vízi csúszda már elkészült. Zárásképp szó esett a Voluta fesztiválról is. Az előadást nagy siker kísérte, többen jelezték, hogy példaértékűnek tartják a megvalósított projekteket és felújításokat.

A testvérvárosi kapcsolat folytatódik, augusztusban a sepsiszentgyörgyi Háromszék Nép­táncegyüttes lesz a Szent István Napok egyik kiemelt vendége.

A fotón Kitley Tibor, városi főépítész látható.

2015/9

 

 

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó