A szűrések fontossága az egészségmegőrzésben

A szűrések fontossága az egészségmegőrzésben

- Kategória: Közélet

Interjú Dr. Bertalan István főigazgató főorvossal

 

A Karolina Kórház – Rendelőintézet a térség kiemelt egészségügyi központja. A kórház csatlakozott a Richter Egészségváros Programhoz, amelyet a prevenció és egészségmegőrzés jegyében május 30-án rendeznek a Flesch Központ előtti téren. A mosonmagyaróvári lakosok részvételükkel nem csak saját egészségük megőrzéséért tehetnek, aktivitásukkal hozzájárulnak a Rich­ter Gedeon Nyrt. által a Karolina Kórház – Rendelőintézet számára felajánlott 2 millió forintos adományalap növeléséhez. Az adományalapot a résztvevők minden egészségügyi szűrésért, tanácsadásért, programon való részvételért járó adományponttal növelni tudják, hiszen a Richter pontonként 300 Ft-tal megemeli az adományalap összegét.

– A Karolina Kórház – Rendelőintézet alapítását 1860-ra datálják. A nagy múltú intézmény 155 éves fennállásával nem csak Mosonmagyaróvár, de a térség meghatározó egészségügyi intézménye. Hány embert lát el a kórház, s melyek az intézményhez tartozó ellátási területek?

– Mosonmagyaróvár és környéke lakossága 76.800 fő, de a jó munkalehetőségeknek köszönhetően plusz 10.000 ember él a városban életvitelszerűen, így az egészségügyi ellátást a kórházban veszik igénybe.

– Milyen típusú szakrendelésekkel, szakambulanciákkal rendelkezik a kórház?

– Aktív osztályainkhoz több szakrendelés, ambulancia tartozik, például a kardiológia osztályunkhoz tartozó három szakrendelésen komplex kivizsgálásokat tudunk végezni. Többek között   belgyógyászati, diabe­tológiai, neurológiai és 2B típusú gasztroenterológiai szakrendeléssel rendelkezünk, ahol gyakorlatilag minden endoszkópos beavatkozást meg tudunk oldani. 29 szakrendelésre van támogatási szerződésünk, amely a lakosság rendelkezésére áll.

– Melyek a kórház kiemelt jelentőséggel bíró szakterületei?

– Két kiemelt területtel rendelkezünk, melyek esetében kimagasló az ellátási területünkön kívüli betegek ideáramlása is, hiszen nagyon magas színvonalon elérhetők ezen területen nyújtott ellátásunk. Egyik a traumatológiai osztályunkhoz csatlakozó artroscopos beavatkozások, melyek során többnyire térd, váll és a boka izületeinek helyreállítását végezzük. Kiemelendő továbbá, hogy a gasztro­entero­lógiai osztályunkon el tudjuk végezni az összes speciális endoszkópos beavatkozást, melyek a daganatos betegségek vizsgálatára, korai stádiumban gyógyításukra is alkalmasak. Örvendetes a területen kívülről érkező szülő nők számának folyamatos növekedése is.

– Jelenleg mely kiemelt fejlesztési területeket, irányvonalakat határozott meg a kórház vezetősége?

– Jelenlegi stratégiánk fókuszában a kialakított struktúra lehető legszélesebb átmentése áll. A jelenlegi paletta elég széles egészségügyi igényeket ki tud elégíteni, így közvetlen célunk, hogy a jelen struktúrát fenntartsuk. Lakosságszámunk egyre nő, azt gondolom, hosszú távon a leggyakoribb betegségek la­kos­ság­közeli ellátása az a cél, melyet kitűztünk és szeretnénk megtartani.

– Mi mondható el Mosonmagyaróvár és vonzáskörzete lakosságának egészségügyi állapotáról, melyek a kiemelt panaszok, megbetegedések?

– Az országos átlagnak megfelelően a szív- és érrendszeri megbetegedések jellemzik a térséget, sajnos növekvő tendenciát mutat a térség diabéteszes betegeinek száma. Negatívumként említhető, hogy a méh­nyakrákos megbetegedések előfordulása a kistérségben duplája az országos átlagnak, ezért nagy erőket mozgósítunk arra, hogy a legnagyobb hatásfokon tudjuk kiszűrni az egészséges és tünetmentes hölgyeket. Az Egészségfejlesztési Iroda legfőbb célkitűzése visszafordítani ezt a tendenciát.    Vastagbéldaganat szűrőprogramban is részt vettünk, együttműködve a város és a környék háziorvosainak többségével.   Úgy vélem, példamutató az a betegmenedzselés, amit intézményünk folytatott: a pozitív eredményt mutató lakosok esetében 100%-ig mindenkit kivizsgáltunk, tehát aki az alapszűrésen fennakadt, nem veszett el.

– A Richter Egészségváros rendezvényre látogatók május 30-án a Karolina Kórház-Rendelőintézet szakszemélyzetének segítségével ingyenes egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon vehetnek részt a Flesch Központ előtti téren. Ön miben látja a Program jelentőségét?

– A Richter Egészségváros Program által nagy tömegeket lehet megszólítani, így kiváló fórum arra, hogy a szűrések fontosságára felhívjuk a lakosság figyelmét. Úgy gondolom, nagy szükség van ilyen nagyszabású, sok szereplőt felvonultató komplex eseményre, melynek kiemelt üzenete az egyén felelősségének hangsúlyozása az egészségmegőrzésben. Bízom abban, nagyon hosszú ideig fogjuk majd érezni a rendezvény pozitív utóhatását.

– Mire szeretnék fordítani az eseményen összegyűjtött adományt?

– Kórházunkban évről évre növekszik a szülésszám, így egyre többen járnak a kötelező ultrahangos vizsgálatokra. A lakosság igényeit is kiszolgálva, célunk egy baba ultrahang készülék beszerzése. Az, hogy mekkora összeg kerül végül a kórházhoz, a lakosság aktív részvételén is múlik. Remélem, hogy eljönnek azok a nagyszülők, akiknek majd unokájuk születik, szülők, párok, akik gyermekvállalás előtt állnak.

2015/9

 

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó