Mosonmagyaróvár Retro: Negyvenöt éve tizenkét-millióból épült a városi kollégium

Mosonmagyaróvár Retro: Negyvenöt éve tizenkét-millióból épült a városi kollégium

- Kategória: Közélet

Negyvenöt évvel ezelőtt adták át a jelenlegi Gulyás Lajos Kollégium épületét. Az Gorkij utcai épületegyüttes – noha több átszervezésen is átment – azóta is diákotthonként működik. A diákotthon annak idején 12 millió forintból építették.

Múltidéző rovatunkban ezúttal a most jubiláló kollégium elmúlt negyvenöt évét elevenítjük fel. Mindehhez segítségünkre volt Simon Zsuzsanna nevelőtanár, aki huszonöt éve dolgozik az intézményben és szívén viseli a kollégium múltját, jelenét. A negyvenöt éves jubileumra kiállítást is szervezett a diákotthon történetéről, ami még most is megtekinthető a kollégiumban.

Korábban a főhercegi palotában működött a kollégium, ám annak egyre rosszabb állapota miatt szükségessé vált egy új diákotthon építése. Ennek helyét az 1967-ben új épületbe költözött gimnázium mellett, a régi vásártéren, az Akócsmalmi utcában – mai Gorkij utca 3. szám alatt – jelölték ki. Az építkezést a Győr-Sopron megyei Építőipari Vállalat egyedi tervek alapján végezte.

A beruházás költségelőirányzata 12 millió forint volt, melyből a városi tanács 8,5 millió forinttal vette ki a részét. Az épület négy szárnyra oszlott: az „A” épület a földszintes konyha és éttermi szárny a szolgálati lakással, a „B” épület a földszint és két emeletes fiú kollégium, a „C” épület a földszint és két emeletes leány kollégium, valamint  a „D” épület a három épületrészt összekötő földszintes szárny. Az intézményt 148 férőhelyesre tervezték, 72 lány és 76 fiú részére. A lányok és fiúk háló-, illetve tanulószobáit, a kapcsolt helyiségeiket külön-külön épületszárnyban helyezték el az emeleteken. A hálószobákat négy férőhelyesre tervezték, úgy, hogy a hálók az előtérből nyíljanak. Az előtér egyik oldalán mosdófülke, a másik oldalán beépített szekrénysor, cipő és bőröndtárolási lehetőséggel. Erre azért volt szükség, mert a tanács az épületet a nyári hónapokban turistaszállodaként kívánta üzemeltetni. Az étterem – kultúrterem, aminek napi háromszori étkeztetés lebonyolítására kellett alkalmasnak lennie, összesen 450 fő befogadásával három turnusban, azaz egyszerre 150 fő befogadóképességgel rendelkezett, ezáltal rendezvények tartására is alkalmas. A főzőkonyha ennek megfelelően napi 450 ebéd, és 150 adag reggeli és vacsora kiszolgálását végezte.

 

A gimnáziummal közös igazgatásúvá tett középiskolai kollégium 1973. szeptember 3-án nyílt meg hivatalosan. Az avatási ünnepségen megjelentek a megyei- és városi pártbizottság, illetve tanács, valamint a társadalmi szervezetek, iskolák, patronáló üzemek képviselői. A bejáratnál kifeszített nemzetiszínű szalagot Jankovics György, a megyei tanács művelődési osztályvezetője vágta át, majd tartotta meg az ünnepi beszédét a feldíszített előcsarnokban. Ezt követően Hatt János gimnáziumi igazgató vette át az épületet köszönő szavak kíséretében.

 

A 12 millió forintból megépült, szépen berendezett intézmény az ország egyik legkorszerűbb középiskolás diákotthona lett, mely nagyban elősegítette a vidéki fiatalság jó felkészülését a továbbtanuláshoz. Simon Zsuzsanna elmondta: a kezdetektől évtizedeken át teltházzal működött a diákotthon. Az első időkben a gyerekek havonta csak egyszer mehettek haza. Ruháikba be kellett varrniuk a névjegyüket, hiszen itt mostak és vasaltak. Például külön vasalóhelyiség is volt. További érdekesség a mai diákok számára, hogy telefonálniuk csak délután fél négy és négy óra között lehetett a portán lévő készülékről. A kollégium havonta írásban értesítette a szülőket gyermekük magaviseletéről és tanulmányi eredményéről. A tanulást kikérdező brigádok segítették, a felsőbb évfolyamos tanulók a diákotthon fiatalabb lakóitól kérték így számon a leckét. De voltak például védnökök is, akik ugyanazon településről érkezett társaik érdekeit képviselték.

A kollégium 2007-ben nyeri vissza önállóságát, amikor az önkormányzat képviselő-testülete Városi Kollégium néven új intézményt hozott létre. 2013-ban a középfokú oktatási intézményeket államosították, előbb fenntartásukat, majd működtetésüket is központosították. Ebben az évben az intézményt 1956-os emlékmegőrző tevékenysége elismeréseként Gulyás Lajos református lelkészről, ötvenhatos mártírról nevezték el. Állami fenntartásban kollégiumként az utcafront felőli épületrész működik, ahol a győri tankerület 2018-ban jelentős belső felújítási munkálatokat végzett. Az önkormányzat kezelésében maradt konyhát, ebédlőt és egyéb helyiségeket a város az elmúlt években korszerűsítette.

Retro rovatunk állandó segítője Ferencz Tibor, aki páratlan fotógyűjteménnyel és egyéb visszaemlékezésekkel rendelkezik a város elmúlt évtizedeiről. Ezt folyamatosan bővítve a nagyközönség előtt is bemutatja „Mosonmagyaróvár Retro” címen a legnagyobb közösségi oldalon. Ebben a témában Ferencz Tibor az elmúlt időszakban több könyvet is megjelentetett már. Legutóbb, a közelmúltban jelent meg „Mosonmagyaróvár régi fényképeken és képeslapokon II.” című kötete. (A könyvek megvásárolhatók a Huszár Gál Városi Könyvtárban , a Pergamen Papírboltban, Vecsey Tamás órásmesternél, a Puci és Gábor papírboltban, valamint a Fehér Ló Közösségi Házban.)

 

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó