Megújult a kiállítás a százéves tűzoltólaktanyában

Megújult a kiállítás a százéves tűzoltólaktanyában

- Kategória: Közélet

Fennállásának századik évfordulóját ünnepeli idén a mosonmagyaróvári tűzoltóság laktanyája. A jubileumról a közelmúltban emlékeztek ünnepélyesen, ami során átadták a most felújított tűzoltó kiállítást is.

A mosonmagyaróvári tűzoltók laktanyáját 1918-ban építették, az akkori lőporgyár védelme érdekében, vállalati tűzoltóságként. – tudtuk meg Szilágyi János alezredestől, a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjétől. Elmondta: a hivatásos tűzoltók 1953-ban költöztek ide és azóta is tűzoltólaktanyaként szolgál az épületegyüttes. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan újították, karbantartották a laktanyát helyi, vagy központi támogatással. Központi forrásból, idén valósult meg a tetőszerkezet rekonstrukciója, mely során a jellegzetes, úgynevezett ökörszem ablakok felújítására is sor került. Ezt támogatta  Mosonmagyaróvár önkormányzata is.

Az épület központi forrásból megvalósult felújítása lehetővé tette, hogy a munkálatokkal párhuzamosan pályázati források ráfordításával megújíthassák a laktanyában létrehozott tűzoltó történeti kiállítást is. Az emlékhelyet 1991-ben hozták létre, ahol több száz érdekes tárgyat mutatnak be a helyi tűzoltóság múltjáról, köztük régi dokumentumokat, felszereléseket, eszközöket, fényképeket. A tűzoltók összefogásával – illetve önkormányzati támogatással és adományokból – sikerült most megújítani ezt a kiállítást. A kiállítótér rekonstrukciója mellett a tárlatot is megújították, átrendezték. Tematikus részeket alakítottak ki, ahol külön-külön ismerkedhetnek meg a látogatók a tűzoltó technikák, védőfelszerelések, vagy egyenruhák fejlődésével. A kiállítással egyben tisztelegnek a korábbi városi parancsnok emléke előtt is, hiszen a kiállítóteret Grósz József teremnek nevezték el.

Szilágyi János hozzátette: sokan érdeklődnek a tűzoltóság múltja iránt. A felújítás és újra nyitás óta már több száz látogató kereste fel a múzeumot. Számos gyermekcsoportot fogadtak az elmúlt hetekben, de járt itt a minap például a karcagi nyugdíjas klub közel ötven tagja, valamint külföldi turisták is megnézték a tárlatot. A tűzoltó kiállítást bárki ingyenesen megtekintheti napközben, ám nagyobb csoportok esetében előzetes bejelentkezést kérnek.

Ez is érdekelhet...

Mesterséges intelligenciát alkalmaz a mosonmagyaróvári egyetemi karon fejlesztett mezőgazdasági robot

Mintaoltalom minősítésben részesült nemrégiben az a mesterséges intelligenciával