A piros csoda

A piros csoda

- Kategória: Egyéb

Napjaikban sok szó esik a helyes táplálkozásról, a közétkeztetés, különösen a gyermekétkeztetés kapcsán indulatos vitáktól sem mentesen.

Az nem tagadható hogy a magyar hagyományos táplálkozási kultúrában zöldségek fogyasztásának aránya alacsonyabb a kívánatosnál, vagyis ha étkezési szokásainkat az egészségesebb irányba akarjuk eltéríteni, akkor ezen változtatni kell. Ha ezt tudomásul vesszük, már meg is tettük az első lépést az egészségesebb étkezés felé.

Van egy növényünk, amelyet mindenki ismer és valamilyen formában nyersen, szósznak feldolgozva szívesen fogyaszt kevesek kivételével.  Ez a növény a paradicsom.

Termesztése egyszerű, még a kezdő kertész is sikerrel nevelheti, akár egy panelház napsütötte erkélyén, kis odafigyeléssel.

Különleges  élmény július közepén egy vasárnap reggel kisétálni a kertbe vagy kilépni az erkélyre és az első piros bogyót begyűjteni a reggeli mellé, no és az a friss, aromás íz, amelyet egy üvegházban nevelt, boltban vásárolt termés esetén soha nem tapasztalunk!

A termelésével kapcsolatos információk bőven rendelkezésre állnak az interneten, ezért nem érdemes egy szűkre szabott cikkben ezzel sok időt tölteni.

Néhány dolgot mégis megemlítek. Február második felében vessük el a magját, kis edénykékbe, a tejfölös, joghurtos pohár tökéletesen megfelel, csak ne felejtsük el az alját alaposan kilyuggatni.  Egy edénykében 1 db növényt hagyjunk a napos ablakban.  Kiültetése már április végén megtörténhet, előtte fokozatosan szoktatni kell a külső viszonyokhoz, különösen a direkt napsütéshez.

A paradicsom sok változatban létezik, az egyes fajták növekedésben, formában, színben, ízben különböznek, és éppen a bőséges kínálat miatt nehéz megtalálni az ízlésünknek legjobban megfelelőt.

Jó tudni, hogy vannak egyszerre érő, korlátozott növekedésű (determinált) és  folyton növő,  fokozatosan érő fajták, ez utóbbiakat a köznyelv gyakran paradicsomfának nevezi!  A két véglet közötti átmeneti típusok is léteznek nagy számban.

Aki szereti a különlegeset, és egyben a nagyon finom, aromás bogyókat, annak javaslom próbálkozzon a többnyire orosz eredetű sötét, néha egészen feketébe hajló termésű fajták valamelyikével. Ez lehet például a Black Prince, amelynek magja beszerezhető és nem is drágán.

A paradicsom legértékesebb anyaga a likopin, amelyet az ember által fogyasztott növények közül a legnagyobb mennyiségben tartalmazza.  Tanulságos a likopin fontosságáról a neten tájékozódni ahol a sok pozitív hatás között az is szerepel, hogy fogyasztásával a szélütés veszélye csökken,  a prosztatarák előfordulásának valószínűsége  kisebb. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy gyógyszer helyett csupán be kell kapni egy-két paradicsomot, mert csak a tartós, rendszeres, évtizedekig tartó fogyasztásával mutathatók ki az eredmények, az mindegy, hogy nyersen, vagy feldolgozva esszük.

A mediterrán népek időskori jobb egészségi állapota sok egyéb mellett a paradicsomnak is köszönhető, fogyasszunk hát belőle minél többet!

Keszei Antal

2016/2

Ez is érdekelhet...

Ne vásároljunk, vagy béreljünk meggondolatlanul élő nyulat húsvétra!

Húsvét közeledtével a felelős állattartásra, ezen belül különösen