Szeptembertől a németeké a Móra-iskola

Szeptembertől a németeké a Móra-iskola

- Kategória: Közélet

Szeptembertől átveszi az államtól a helyi német nemzetiségi önkormányzat a mosonmagyaróvári Móra-iskola működtetését. Az ehhez szükséges hivatalos dokumentumokat- miniszteri döntést és a működési engedélyt – az elmúlt napokban kapták kézhez.

A fenntartó váltáshoz szükséges első lépéseket már az elmúlt évben megtette a helyi nemzetiségi önkormányzat. Amint arról korábban már beszámoltunk, azért döntöttek a változás mellett, mert saját fenntartásban nagyobb biztonságban látják az intézmény működését és a német nemzetiségi oktatást. Az elmúlt hónapokban lezajlott a több lépésből álló engedélyezési folyamat, aminek eredményeként miniszteri döntés megszületett az iskola átvételéről. – tudtuk meg Kocsisné Balassa Gyöngyitől, a helyi nemzetiségi önkormányzat elnökétől. Elmondta: rengeteg munka volt, amíg eddig eljutottak, ám az elkövetkezendő egy hónapban is nagyon sok még a feladat, hogy szeptemberben zökkenőmentes legyen az átállás. Jelenleg zajlik az iskola kilépése a tankerületi központtól. A polgármesteri hivatal pénzügyi osztálya óriási segítséget nyújt a nemzetiségi önkormányzatnak mindehhez és a későbbiekben is vállalták a működéssel kapcsolatos feladatok támogatását. Emellett a város képviselő-testülete döntött arról, hogy visszatérítendő támogatást nyújtanak a nemzetiségi önkormányzatnak arra az időszakra, amíg megérkezik az első normatív támogatás. Így biztosított lesz az iskola folyamatos működése a fenntartóváltás során is. Várhatóan két hónapot kell áthidalni ezzel a kölcsönnel, amit aztán visszafizetnek a városnak.

Az intézményt megbízott igazgatóként szeptembertől továbbra is dr. Makk Zoltán vezeti.  Mint mondja: törekednek arra, hogy az iskola diákjai számára zökkenőmentes legyen a fenntartó váltás. Változás lesz ugyanakkor, hogy szeptembertől minden osztályban német nemzetiségi oktatás folyik majd. Ez gyakorlatilag mindössze két osztály számára jelent változást, ahol eddig nem folyt nemzetiségi oktatás. Náluk is a heti három helyet öt német óra lesz. Éppen ezért jelenleg még keres az intézmény német nyelvtanárokat. Emellett meghirdették a pedagógiai asszisztens állást is, akinek alkalmazására eddig is szükség és lehetőség lett volna, ám az ehhez szükséges anyagi fedezet nem állt rendelkezésre. Az igazgató hozzátette: az iskolában mindenki óriási várakozással tekint az új tanév és a változások elé. Bíznak abban, hogy a pedagógusok szakmai elképzelései megvalósításának a jövőben nem lesz gátja az anyagi fedezet hiánya.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó