Sokan érdeklődnek a város múltja iránt

Sokan érdeklődnek a város múltja iránt

- Kategória: Közélet

Nagy az érdeklődés Mosonmagyaróvár múltja iránt. Legalább is ezt mutatja, hogy már több mint tízezren követik a legnagyobb közösségi oldalon a „Mosonmagyaróvár Retro” elnevezésű oldalt.

Minél átfogóbb képet adni az egykori Mosonmagyaróvár mindennapjairól. Találjuk meg közösen az emlékeinket! – ezzel a céllal hozta létre öt évvel ezelőtt Ferencz Tibor ezt a helytörténeti oldalt. Mint mondja: sokakat érdekel városunk múltja, története, ezt bizonyítja, hogy az oldal rövid időn belül rendkívül népszerűvé vált. A kedvelők többsége mosonmagyaróvári, ám az oldalnak számos látogatója van a világ szinte minden részéből, sokan közülük elszármazott mosonmagyaróváriak, vagy valamilyen családi kötődésük van a városhoz. Erről tanúskodik több hozzászólás, bejegyzés is.

„A város szeretete, múltjának, történelmi hagyományainak ápolása késztetett az oldal létrehozására. Mi mosonmagyaróváriak, akik itt születtünk és itt éljük mindennapi életünket, a városban járva nap, mint nap látjuk a városrészeket, épületeket. Sokszor elmegyünk mellettük úgy, hogy észre sem vesszük azokat. A korabeli képeket nézegetve döbbenünk rá és vesszük észre ezeket az értékeket.” – mondja Ferencz Tibor, aki több évtizede gyűjti a városról készült fotókat. Kezdetben a családi fotó archívumból szedte össze az első képeket, majd barátok, rokonok, ismerősök segítségével bővítette a gyűjteményt. Az oldal elindítása óta pedig idegenektől is számos értékes képet kapott. A kollekció mára több ezer darabos, ami folyamatosan nő.

A Mosonmagyaróvár Retro oldalon az elmúlt évek alatt több száz helytörténeti fotó jelent meg. Ezek mindegyikét rengetegen kedvelik és fűzik hozzá személyes emlékeiket, élményeiket, ami szintén nagyban hozzájárul a város múltjának megismeréséhez. A város múltjának megismerése iránti igényt jól mutatja, hogy jelenleg már tízezernél is többen követik az oldalt.

Ferencz Tibor azonban nem csupán a közösségi oldalon osztja meg helytörténeti gyűjteményét.  Ebben a témában az elmúlt időszakban több könyvet is megjelentetett már, legutóbbi, a közelmúltban megjelent kötetében a Mofém-gyár történetét mutatja be.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti