Tölténygyártól a Mofém csaptelepekig

Tölténygyártól a Mofém csaptelepekig

- Kategória: Közélet

A fennállásának idén százhúsz éves jubileumát ünneplő MOFÉM gyár múltját mutatja be a közelmúltban megjelent új kötetében Ferencz Tibor. A helytörténeti kutatónak már sokadik könyve ez, amik mindegyike nagy érdeklődésre tartott számot. A korábbiakhoz hasonlóan a most megjelent kötet is hosszas gyűjtő- és kutatómunka eredménye.

A szerző mint mondja: a MOFÉM név rang és egyben fogalom is Mosonmagyaróváron. a könyv a gyár alapításának 120. évfordulója alkalmából íródott, ami felöleli a gyár több mint egy évszázados múltját. A magas színvonalú termelési háttér és a kitűnő szakember gárda jelentette azt a megbízható alapot, melyre a magyar szerelvénygyártás épülhetett. Egykor a „száz család” gyárának hívták, mivel generációk adták át egymásnak a munka szeretetét és becsületét. Az üzemekben folyó munka nagyon fárasztó és összpontosítást igénylő volt, ennek ellenére rendkívül összetartó munkahelyi kapcsolatok, barátságok és nem egy esetben házasságok jöttek létre az évtizedek során. Sokan talán nem is tudják, de az üzemben nem csupán csaptelepeket gyártottak, hanem készültek itt a vendéglátóegységek számára presszógépek, elektromos kávédarálók, de, öngyújtókat, lámpákat, cukoradagolókat sőt, még tojásbontókat és hűtővitrineket is készítettek a gyárban.
A könyv olvasása közben sokakban felelevenednek a régi csónakházban, szigetközi napokon eltöltött összejövetelek, sportnapok, labdarúgó mérkőzések, vagy éppen a kirándulások, brigádtalálkozók, de a könyv külön fejelzetben mutatja be a nagy múltú Mofém-kultúrház sokrétű tevékenységét is.
Ferencz Tibor köszönetet mond mindazoknak, akik rendelkezésére bocsátották felvételeiket, vagy megosztották emlékeiket a Mofém-gyárral kapcsolatban, így Bogár Zsuzsánnának, Egyed Józsefnek, Lengyel Vilmosnak, Végh Bélának és Vitéz Vilmosnak. Mint ahogy köszöni a támogatók segítségét is, akik nélkül nem jöhetett volna létre a kiadvány.

A könyv négyszáz példányban jelent meg, ám sikerét jól jelzi, hogy néhány hét alatt ennek fele már elfogyott. A kötet az alábbi helyeken vásárolható meg:  HUSZÁR GÁL VÁROSI KÖNYVTÁR (Erkel Ferenc utca 16.), PERGAMEN PAPÍRBOLT( Kossuth Lajos utca 36.), PUCI ÉS GÁBOR PAPÍR-ÍRÓSZER ÜZLET (Ostermayer u. 4.) , TOURINFORM IRODA (Magyar utca 9.), FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ (Szent István király út 140.).

Ez is érdekelhet...

Felújítják a hidat

Felújítja a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a Tímár