Az építkezésekkel sok régészeti lelet is előkerül a földből

Az építkezésekkel sok régészeti lelet is előkerül a földből

- Kategória: Közélet

A térségben egyre nagyobb számú építkezésekkel együtt folyamatosan nőttek az elmúlt időszakban a Hansági Múzeum feladatai is. Az új lakóterületek, beruházások helyén ugyanis régészeti megfigyeléseket, feltárásokat kell végezni. Ezek során számos új leletre bukkantak a szakemberek az elmúlt időszakban is.

Minden évben nehéz előre tervezni a régészeti feladat ellátást. – mondja Czuppon Tamás, a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum igazgatója, aki régészként is jól ismeri ezt a területet. Hozzátette: nagyban befolyásolja ezt a vállalkozói kedv, hogy milyen beruházásokat hajtanak végre az adott esztendőben. Továbbá az is számít, hogy a beruházások már érintenek-e már ismert, vagy régészetileg aktívnak tekinthető területet. Az elmúlt időszakban főként családi házas, vagy társasházas építkezések során került sor régészeti megfigyelésre a környéken új lakóterületek kialakítása során.

Ez szakmai felügyeletet jelent az építkezések alkalmával. Ilyenkor a múzeum szakemberei földmunkák során figyelik, hogy előkerül-e valami a talajból. Az ilyen munkák száma évről évre egyre nő. Tavaly azonban az eddigieknél is lényegesen több régészeti megfigyelésre került sor, mivel jelentős mértékben emelkedett a lakóterületek kialakítása a térségben. A szakembere hozzátette: sajnos a mostanában alkalmazott építési technológiák során nem az egész alapot ássák ki, hanem csupán egy kisebb keresztmetszetű részt. Így statisztikailag is kisebb az esély arra, hogy a régészek valamilyen leletre bukkanjanak. Ennek ellenére azonban több esetben találtak értékes leleteket.
Az igazgató hozzátette: a nagyobb beruházások előkészítése alkalmával elvégzett megelőző feltárások során számos fontos felfedezésre lelnek a szakemberek. Így történt ez például az elmúlt évben az M1-es autópálya  levéli pihenőjénél, ahol az ott épült gyorsétterem kialakítása előtt végzett feltárásoknál népvándorlás kori  épület maradványokra bukkantak.
Czuppon Tamás hozzátette: az elmúlt évben számos helyen létesült napelem park a környéken, ahol szintén kellett régészeti megfigyeléseket végezni. Így találtak rá például Mosonszentmiklósnál egy értékes leletre. A szomszédos területen korábban már végeztek feltárást, ahol őskori település nyomai kerültek elő. Az elmúlt évben végzett ásatások során is sikerült megfigyelni az őskori település jelenségeit. Elsősorban szemetesgödrök. illetve az egykori települést határoló árkok maradványai kerültek elő, viszont találtak egy őskori fabélésű kutat is, melynek deszkáin a megmunkálás és csapolás nyomai is megfigyelhetőek voltak.

Az igazgató kiemelte: a múzeum ötödik éve dolgozik együtt önkéntesekkel , akik az intézménnyel közösen dolgoznak a lehetséges lelőhelyek felkutatásában. Jelenleg öt hatósági engedélyes, fémkeresővel rendelkező önkéntessel dolgoznak együtt. A közös munka eredményeként számos értékes lelettel gazdagodott a múzeum az elmúlt időszakban. Ezeket szeretnék a közeljövőben egy kiállítás keretében bemutatni a nagyközönség számára is.

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit