Visszakapták az eredeti csapatzászlót

Visszakapták az eredeti csapatzászlót

- Kategória: Közélet

A tagjai számára felbecsülhetetlen értékű ereklyével gazdagodott a mosonmagyaróvári a 70-es számú Széchenyi István Cserkészcsapat a minap. Visszakerült hozzájuk az eddig elveszettnek hitt eredeti, közel száz éves csapatzászlójuk.

Az 1920-as évek elején alakult meg Mosonmagyaróváron az első cserkésztársulás, a 70-es számú Széchenyi István Cserkészcsapat. Egészen a ’40-es évek közepéig működtek, majd 1989-ben újra szerveződtek ugyanezen a néven. Az elnevezés ugyan megmaradt, ám az eredeti csapatzászlónak a közel fél évszázad alatt nyoma veszett. Ezért az újra alakuláskor új csapatzászlója lett a társaságnak, ami előtt azóta is évről évre leteszik a cserkész esküt a fiatal tagok.

A közelmúltban azonban nagy meglepetés érte a mosonmagyaróvári cserkészcsapatot. Előkerült az elveszettnek hitt eredeti zászlójuk. A relikviát a minap hozta vissza eddigi őrzője, a Gödöllőn élő Réz Gyula. A zászló eddigi őrzője mint mondta: 1947-ben cserkész farkaskölyök volt, ám a cserkész esküt már nem tudta letenni, mivel a kommunista rendszer felszámolta a mozgalmat. Ám ezután is – titkokban ugyan – nagy érdeklődéssel volt a cserkészet iránt. Egyszer aztán a nála tíz évvel idősebb unokabátyja hozta el neki a 70-es számú Széchenyi István Cserkészcsapat zászlóját, mondván: rejtse el és őrizze meg azt. Réz Gyula nem tudta és nem is merte megkérdezni, miként került unokabátyjához a relikvia, ám évtizedeken keresztül gondosan őrizte azt. Ennek köszönhetően a zászló  közel száz év elteltével is nagyon jó állapotban maradt fenn. Réz Gyula közelmúltban egy könyvben talált rá, hogy a 70-es számú Széchenyi István Cserkészcsapat Mosonmagyaróváron működött. Némi utánajárást követően azt is megtudta, hogy ma is ezt a nevet viseli a város cserkészcsapata. Így hát kötelességének érezte, hogy visszahozza a zászlót eredeti tulajdonosának. Az átadásra a minap került sor, ahol Réz Gyula sok évtizedet követően végül letehette az esküt is, így a farkaskölyökből igazi cserkésszé válhatott.

Az eseményen dr. Iváncsics János alpolgármester emlékeztetett, hogy hasonló módon, évtizedek után került elő az óvári gazdászok eredeti zászlója is, amit szintén évtizedeken keresztül rejtegettek és mentettek meg az utókornak.

DSC_2578 DSC_2579 DSC_2582 DSC_2585 DSC_2587 DSC_2592 DSC_2598 DSC_2603 DSC_2571

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti