Antoni fűszerkereskedéstől a Szép Otthon Áruházig

Antoni fűszerkereskedéstől a Szép Otthon Áruházig

- Kategória: Közélet

„Mosonmagyaróvár kereskedelme és vendéglátása képekben” címmel jelent meg a napokban Ferencz Tibor legújabb helytörténeti kiadványa.

A szerzőnek ez már a harmadik könyve, tavaly írta meg Mosonmagyaróvár vendéglátásának történetét, az év elején pedig „Mosonmagyaróvár régi fényképeken, képeslapokon I.” címmel adott ki kötetet, ami korlátozott számban még kapható.

A most megjelent könyv fotókon keresztül kalauzolja végig az olvasót a város elmúlt több mint száz évének kereskedelmén és vendéglátásán. A kiadványban számos olyan helyben egykor legendásnak számító vendéglátóegység, üzlet is felbukkan, amikről már csak az előző generációknak vannak emlékei.

„Városunk földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően évszázadok óta kiemelt szerepet tölt be a kereskedelem és a vendéglátás. A könyvben az ismert és kevésbé ismert üzletek, vendéglátó egységek elevenednek meg. Ma már csak az idősebb generációknak ismerősek például az Antoni és a Holzhammer fűszerkereskedések, a Strobl és a Végh boltok, vagy akár a Hungária Szálloda, Étterem és Kávéház, ahol például 1937. januárjában Thomas Mann, Nobel-díjas német író is megebédelt. Bizonyára sokan emlékeznek még a Kisalföld, vagy a Szép Otthon Áruházra, az Anyák boltjára, valamint a Lautner-cukrászdára. A könyvet lapozgatva ezek és számos hasonló kereskedelmi és vendéglátó egység elevenedik meg.” – mondja Ferencz Tibor.

A korábbiakhoz hasonlóan a most megjelent könyv is hiánypótló és több évtized gyűjtő munkájának eredménye. Ferencz Tibor hozzátette: a könyvben bemutatott fotók jelentős része saját gyűjteményéből származik, emellett azonban köszönetet mond Csernák Emilnek, Dusek Zsuzsának, Gyopár Ferencnek, Körtvélyesi Károlynak és Nyiga Jánosnénak, akik korabeli felvételeikkel hozzájárultak a könyv létrehozásához. Mint ahogy köszöni a támogatók segítségét is, akik nélkül nem jöhetett volna létre a kiadvány.

A 680 példányban megjelent könyv megvásárolható a következő helyeken: Huszár Gál Városi Könyvtár (Erkel Ferenc utca 16) , Pergamen Papírbolt (Kossuth Lajos utca 36.), Vecsey Tamás órásmester (Szent István király út 100.), Puci és Gábor papír-írószer üzlet (Ostermayer utca  4.), Fehér Ló Közösségi Ház(Szent István király út 140.)

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint