Visszaállítanák a korábbi ellátásokat a Karolinában

Visszaállítanák a korábbi ellátásokat a Karolinában

- Kategória: Közélet

Legutóbbi ülésén foglalkozott a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete a Karolina Kórház ügyével. Noha az intézmény vezetőségétől senki sem jelent meg a tanácskozáson, ám készítettek egy részletes beszámolót a Karolina helyzetéről.

Az anyagból kiderül egyebek mellett, hogy a szülészeti és nőgyógyászati összevont osztály márciustól a korábbi ágyszámmal, de korlátozott időtartamban, hétfő reggel 8 órától péntek 16 óráig látott el a betegeket. Május közepétől bővült az ellátási időtartam, hétfő reggel 8 órától vasárnap reggel 8 óráig biztosított az ellátás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csütörtök éjfélig vezetnek le szüléseket, azt követően már nem. Bár papíron az ellátás vasárnap reggelig tart, de ténylegesen mind a szülés, mind a nőgyógyászati ellátás csütörtökön befejeződik, az elkövetkező napokban csak felügyelet működik. A beszámoló szerint megoldható személyes közreműködőkkel a szülészet-nőgyógyászati osztály működése a hét mindennapján. Az anyag kitér arra is, hogy a szülészet-nőgyógyászati osztály humánerőforrás állománya jelentősen csökkent az elmúlt években. A 2021. márciusi jogviszony változáskor ugyan maradt a dolgozók jelentős része, ellenben sokan elmentek nyugdíjba. Szülésznőből nagyon kevés maradt, Budapest, Győr, Sopron környékéről jöttek pótolni a kieső szakdolgozókat. A fenntartó engedélyezte a személyes közreműködőkkel (szülészet, gyermekgyógyászat, aneszteziológia) való szerződéskötést 2023.12.31. napjáig, ennek megfelelően a Karolina Kórház októbertől újra elindítja a szülészet-nőgyógyászati osztály heti 7 nap/24 órában történő működését.

A csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály márciustól ugyanazzal az ágyszámmal működött, mint az elmúlt években, de korlátozott időtartamban, hétfő reggel 8 órától péntek 16 óráig látott el a betegeket. Április elejétől az ellátás hétfő reggel 8 órától vasárnap 8 óráig tartó időszakra bővült, mely lefedi a szülészet-nőgyógyászat ellátás időtartamát. Jelenleg megoldható lenne személyes közreműködőkkel az osztály működése a hét mindennapján, de a beszámoló készítésekor a szerződések megkötéséhez szükséges fedezettel még nem rendelkezett a kórház. Az osztályon és szakrendelőkben a fenti tevékenységeket április óta 4 szakorvos és egy általános orvos végzi. Az ügyeleti ellátás biztosításához további 5 orvos dolgozik részállásban Tatabányáról, Esztergomból, Budapestről és Győrből. Az ápolók és szakasszisztensek létszáma folyamatosan csökken évek óta. A beszámoló készítője hangsúlyozta: a térségnek szüksége van gyermek sürgősségi ellátó pontra, szakrendelésre, valamint néhány ágyas fekvőbeteg háttérre, mely a nem komplex, rövid ideig tartó fektetést is biztosítja. A szülészet biztosításához 24 órában szükséges gyermekorvos jelenléte, így amennyiben a szülészet tovább működik a kórházban, a gyermekosztály fenntartása nem okoz jelentős anyagi terhet.

A belgyógyászattal kapcsolatban a beszámoló készítői leírták: 2019-ben még működött a kórházban gastroenterológiai osztály, kardiológiai és pulmonológiai osztály, valamint belgyógyászati mátrix osztály. A COVID járvány ideje alatt drasztikusan csökkent az ellátott betegek száma, az összevont belgyógyászat osztályvezető főorvosa és egy rezidens elment Sopronba, ezáltal be kellett zárni osztályrészeket és csökkenteni az ágyszámot. Az osztály 68 ágya márciustól 15 ágyra csökkent. Szeptember közepétől a belgyógyászati osztály ágyszáma 28-ra növekedett.

Április elejétől megszűnt a sebészeti fekvőbeteg ellátás a Karolina Kórházban. A személyzetet átirányították egyéb osztályokra, az orvosok a sürgősségin manuális ellátást biztosítanak, a súlyosabb eseteket a győri kórházba szállítják át. Jelenleg csak sürgősségi járóbeteg ellátás történik a Karolinában. Az elektív sebészeti betegeket Sopron igyekszik ellátni, de jóval kisebb kapacitással, mint a valós igény.

Szeptember közepén megérkezett a működési engedély arra, hogy a győri kórház egynapos sebészeti ellátást hozzon létre a Karolina területén a következő szakmákban: sebészet, érsebészet, urológia, ortopédia. A megállapodás szerint a helyszínt, műtőt, kubatúrát, szakszemélyzetet a Karolina biztosítja, a megyei kórház sebész orvost biztosít a műtétek elindításához, a tervek szerint hétfőtől csütörtökig tartó időszakban.

A Karolina Kórház sürgősségi osztálya 2015-től egészen ez év márciusáig működött, majd a létrejött súlyos humán erőforrás hiány miatt sürgősségi betegellátó hely lett.

A krónikus osztály márciustól a főépület T szárnyának első emeletéről visszaköltözött a K-épületbe, ahol fokozatosan bővítette a kapacitást. Jelenleg 53 ágyon lát el krónikus betegeket. Az osztály teljesítménye folyamatosan csúcsra van járatva az adott ágyszám mellett.

A rehabilitációs osztály júniustól 27 ágyon maximális kihasználtsággal működik, folyamatosan biztosítva elsőbbségi és programozott rehabilitációt. A Vízpart utcában helyezkedik el a mozgásszervi rehabilitáció I. részlege gyönyörű környezetben, 2 ágyas kórtermekkel, mely a programozott betegellátást szolgálná, de jelenleg szakdolgozói és orvos hiány miatt ezt működtetni nem tudja a kórház. Cél ennek újranyitása.

Ez is érdekelhet...

Újabb több milliós támogatás a mentőállomásnak

Mintegy 4,5 millió forintnyi összegben támogatta két helyi