Vasárnapi ebédhez ne zúgjon a fűnyíró

Vasárnapi ebédhez ne zúgjon a fűnyíró

- Kategória: Közélet

A nyár tipikusan az az időszak, ami számos alkalmat adhat a szomszéd vitákra. Míg az egyik szomszéd csendre vágyik és éppen a vasárnap déli húslevest kanalazza a teraszon, addig a másik füvet nyírna, az udvaron flexelne,  fúrna-faragna, vagy éppen a kiszáradt tuját vágná ki láncfűrésszel. Hasonló problémákat okoznak a vendéglátóhelyek teraszai is, hiszen az onnan kiszűrődő zaj, zene sokszor zavarja a szomszédokat. Ennek érdekékben dolgozott ki két szabályozást is a mosonmagyaróvári önkormányzat, az úgynevezett csend-, illetve teraszrendelettel.

Egyebek mellett az ilyen vitáknak is szerette volna elejét venni a mosonmagyaróvári önkormányzat, amikor két éve megalkotta a közösségi együttélés szabályairól szóló rendeletét. Korábban ugyanis nem szabályozta semmi az ilyen jellegű cselekményeket, így a szankcionálásra sem volt lehetőség. Azonban számos olyan szabályszegés vagy lakókat irritáló magatartás fordult elő, ami szükségessé tette a jogi szabályozást, noha gondolhatnánk azt, hogy egy polgárias társadalomban nem is lenne szükség erre, hiszen az íratlan szabályok is elegendőek a normakövető józan többség számára.

A két éve hatályba lépett rendelettel nem az volt a cél, hogy a közösségi együttélés szabályait indokolatlanul kiterjesszék. A lépést sokkal inkább a gyakorlati tapasztalatok alapozták meg. – hangsúlyozta Fehérné dr. Bodó Marian jegyző. Hozzátette: mint ahogy az alkalmazásánál sem a szankcionálás a fő cél, sokkal inkább tudatosítani az emberekben ezeket a szabályokat.

A szabályozás szerint megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait, aki hétköznapokon este 9 és reggel 8 között, illetve szombat este 10 órától másnap reggel 9-ig, valamint vasárnap és  ünnepnapokon déltől másnap reggelig lakóövezetben zajt keltő tevékenységet végez. Különösen tiltott ebben az időben a motoros fűnyíró, motorfűrész, kerti traktor, rotációs kapa, illetve ipari vagy barkácsgép használata. A jegyző elmondta: a rendelet hatályba lépése óta eltelt két évben zajjal járó tevékenység miatt nem indult eljárás, nem érkezett ilyen jellegű hivatalos bejelentés. Hozzátette: az önkormányzat mellett a rendőrséget is lehet értesíteni, hiszen szabálysértésnek is minősül a hangoskodás. De a tényállást minden esetben tisztázni kell, bizonyítékokra van szükség. Első körben azonban az a legcélszerűbb, ha beszélnek a szomszéddal, az esetek többségében ez megoldáshoz vezethet. Fehérné dr. Bodó Mariann kiemelte: a közösségi együttélés megsértése miatt ez idáig öt esetben indult eljárás, mindegyik a zöldfelületen parkolás miatt. Itt sem a bírságolás volt a fő cél, hiszen tisztában vannak a városi parkolás problémáival. A kirívó esetek, mint például a rózsakertben, vagy a frissen beültetett virágágyásban parkolás azonban nehezen tolerálhatók.

A jegyző hozzátette: a zajjal járó problémák miatt lépet hatályba szintén két éve az úgynevezett teraszrendelet is. Eszerint legkésőbb este tizenegyig működhetnek a vendéglátóegységek teraszai, hacsak nem kérnek felmentést a korlátozás alól. Emellett pedig a terasz működéséhez be kell szerezni a harminc méteren belüli ingatlanok tulajdonosainak hozzájárulását. Jelenleg mintegy húsz terasz működik engedéllyel a városban. A teraszokkal kapcsolatban érkezett több panasz is az elmúlt két évben, ám ezek mindegyéket sikerült egyeztetésekkel orvosolni.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó