Új kutatóközpontot épít a tejkísérleti intézet

Új kutatóközpontot épít a tejkísérleti intézet

- Kategória: Hírek, Közélet

Mintegy hárommilliárd forintból épít új kutatás-fejlesztési és innovációs központot, kísérleti üzemet és laboratóriumot a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Mosonmagyaróváron. A Halászi út mentén épülő új létesítmény alapkőletételére péntek délután került sor.

 

Az eseményen dr. Kocsis Róbert, az intézet ügyvezetője kiemelte: az intézet 1903-as alapításakor mindössze hat fővel kezdték meg a működésüket, most pedig több mint száz munkatárssal dolgoznak. Harminc éve önfenntartó gazdasági társaságként, támogatás nélkül működnek. Már nem csupán a tejgazdaságot, hanem az egész élelmiszeripart szolgálják tevékenységükkel. Éppen ezért a jelenlegi Lucsony utcai telephelyet már kinőtték, a most épülő létesítmény annál háromszor nagyobb.

Az alapkőletételen dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere arról beszélt, hogy az intézet fontos identitáspontja a városnak. Fontos, hogy ez a rangos intézmény megmaradjon és fejlődjön. Ma ugyan már nem a helyi egyetemi kar alá tartozik, de az ott dolgozók többsége az óvári akadémiáról kerültek ki.

 Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora az eseményen arról beszélt, hogy a 118 éves intézet – amely az egyetem gazdasági társaságaként működik – mára nemzetközi szinten is elismert munkát végez. A tejtermelés és a tejgazdaság az elmúlt években sokat fejlődött, szükség van még ebben az ágazatban a fejlesztésre. Hozzátette: még ma is sok tejtermelő gazdaság csak a támogatásoknak köszönhetően életképes, vagyis a fenntarthatóság és a versenyképesség területén fejlődniük kell. További feladat, hogy megszűnjön az import és az export egyenlegében értékben húsz százalékos hiány. „Önellátottságunk nem éri el a száz százalékot, pedig minden adottságunk megvan rá” – emelte ki a rektor. Hozzátette, az innováció, a kutatás és oktatás tud segíteni ezen.

„Ünnep ez a mai nap az óvári gazdászok számára.” – hangsúlyozta dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője. Mint mondta: a tejkutatás Mosonmagyaróvárral szervesen összefüggő fogalom, ami remélhetőleg így marad a következő évszázadban is. Mint mondta: országos viszonylatban is egyedi intézmény épül. Ennek meg kell tudni felelni a folyamatosan és gyorsan változó igényeknek. „Aki a leggyorsabban reagál a kihívásokra, az lesz piacvezető. – hangsúlyozta a miniszter. Ehhez azonban kell a tudás, az innováció és a kutatás. – tette hozzá.

Dr. Kocsis Róbert, az intézet vezetője portálunknak elmondta: az új létesítmény több mint ezer négyzetméter alapterületű lesz. Az építkezés januárban kezdődött és a tervek szerint jövő év júliusára elkészül. A fejlesztésre azért volt szükség, mert a Lucsony utcai épületet már kinőtték, emellett modernebb eszközökkel tudják majd kiszolgálni az ügyfeleiket a mikrobiológia, az analitikai és a molekuláris biológia területén. A több mint hárommilliárd forintos beruházáshoz 294 millió forint kormányzati támogatást nyertek, valamint 2019-ben egyedi kormánydöntéssel 2,4 milliárd forintos tőkeemelést hajtottak végre, emellett hitelt is  vettek fel.

Ez is érdekelhet...

Felújítják a hidat

Felújítja a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a Tímár