Az ingatlanpiacot is elérte a járvány

Az ingatlanpiacot is elérte a járvány

- Kategória: Közélet

Átrendezte az ingatlanpiacot is a koronavírus járvány újabb hulláma Mosonmagyaróváron. Noha a lapunk által megkérdezett ingatlanfejlesztők, értékesítők arról számoltak be, hogy a tavalyihoz képest valamennyire javult a helyzet, ma már nyoma sincs annak a „pörgésnek”, ami néhány éve jellemezte a város és a környék ingatlanpiacát.

Az első néhány hónap tapasztalatai alapján az idei év eladásai lényegesen jobban alakulnak, mint tavaly. – mondta el érdeklődésünkre Poór Péter, az Adaste 2003 kft. vezetője. Kiemelte: az előző év rendkívül gyenge volt. A bizonytalan helyzet miatt befektetési céllal nagyon kevés lakást vásároltak. Az idei évben némileg javult a helyzet, legalábbis az eddigi tapasztalatok ezt mutatják. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy az új építési ingatlanok forgalmi adója ismét öt százalékra csökkent. Az elmúlt év második felében vélhetően azért is adtak el kevesebb lakást, mert mindenki kivárta az adócsökkentést. A cégvezető hozzátette: az év első hónapjában jól alakultak az eladások, ám a járvány harmadik hulláma ismét visszavetette az ingatlanpiacot.

Emellett az elmúlt időszakban lényegesen emelkedtek az árak az építőiparban, az anyagokban és a munkadíjban egyaránt. Ez valószínűleg betudható a lakás felújítási támogatások megjelenésével, hiszen emiatt drasztikus mértékben emelkedett a megrendelések száma az építőiparban. A szigetelőanyagok ára például néhány nap alatt harminc százalékkal emelkedett. Poór Péter szerint ez a folyamat biztosan drágulást hoz a lakáspiacon is. Az elkövetkezendő egy-két évben húsz százalékkal is felmehet az új építési ingatlanok ára. Számításaik szerint 2022-re akár 600 ezer forintos négyzetméter ár is lehetséges Mosonmagyaróváron. Éppen ezért a cég új projektekeinél már nem is biztosítja az előértékesítés lehetőségét, hiszen nem tudják, hogy a végén mekkora költségekkel számolhatnak. Az ingatlanfejlesztő egyébként jelenleg is több beruházáson dolgozok. A Kiserdő utca mentén folyamatban van százhúsz lakás építése, valamint előkészítés alatt áll további ötven lakás ezen a területen. Emellett a magyaróvári belvárosban és a Liget-lakóparkban is építenek társasházakat. A cégvezető mint mondja: a folyamatban levő építkezések esetében a lakások már csaknem nyolcvan százalékát értékesítették. Ez jobb ugyan az elmúlt évi eladásoknál, ám a korábbihoz képest lényegesen csökkent. Egyre többen vásárolnak lakást saját használatra, de a vevők fele még mindig befektetési céllal keres ingatlant. Továbbra is a kisebb méretű lakások a népszerűek.

A használt ingatlanok piacát is átrendezte a járvány. Ligeti László, a Real-Express ingatlaniroda vezetője lapunknak elmondta: az elmúlt időszakban folyamatosan csökkentek az árak Mosonmagyaróváron. Míg korábban például egy átlagos panel lakást nem lehetett találni 20 millió forint alatt a városban, addig 20 millió fölött nem tudnak eladni ilyen ingatlant. Ez részben a kereslet csökkenésének tudható be, ugyanis a korlátozások miatt most sokan nem tudnak átjárni Ausztriába dolgozni. Ezek a vendégmunkások hazamentek, kevesebb lett a bérlő, nem tudják kiadni az ingatlanokat. Befektetési céllal jelenleg szinte egyáltalán nem keresnek használt ingatlanokat a városban. A családi házak, vagy sorházak iránt azonban nem csökkent a kereslet. Sőt, kevés jó állapotú ilyen ingatlan van a piacon, ennél sokkal többet el tudnának adni. Így ezeknél némileg emelkedtek az árak. Ezeket a házakat szinte kizárólag saját használatra vásárolják. A tapasztaltok szerint egyre több a piacon az úgynevezett túlépített, nagyméretű régi családi ház. Ezek mindegyike egyrészt felújításra szorul, másrészt pedig méretük miatt is nehéz az ilyeneket értékesíteni. A szakember hozzátette: a határok lezárása és a korlátozások miatt az elmúlt időszakban szinte egyáltalán nincsenek külföldi vásárlók, holott korábban nagy számban adtak el ingatlanokat például szlovák állampolgároknak.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint