„Zebra terv” a gyalogosokért

„Zebra terv” a gyalogosokért

- Kategória: Hírek

„Zebra terv” elnevezéssel hirdetett baleset megelőzési akciót az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága az elmúlt három napban, amihez a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság is csatlakozott. Az ellenőrzések során a gyalogosok, mint védtelen közlekedők biztonságára fókuszáltak.

Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el közútjainkon, közülük 150 ember életét veszti a balesetben. Az esetek közel felében gyalogost a kijelölt gyalogátkelőhelyen ér baleset. A gyalogosok által okozott baleseteken belül pedig vezető helyen áll az óvatlan, hirtelen lelépés az úttestre. A második leggyakoribb ok a tilos jelzésen és a tiltott helyen való áthaladás. A mostani ellenőrzések célja ezen magatartások kiszűrése volt. Az akció során a rendőrök nagy hangsúlyt fektettek mind a gyalogosok, mind a járművezetők szabálykövető magatartásának ellenőrzésére.

Sajnos Mosonmagyaróváron és a környező településeken is több esetben fordult elő az elmúlt időszakban, hogy a kijelölt gyalogátkelőhelyen ütöttek el gyalogosokat. – magyarázza Makó László, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Hozzátette: éppen ezért korábban is nagy hangsúlyt fektettek a gyalogátkelők környékének ellenőrzésére. A mostani három napos akció tapasztalatairól az alezredes elmondta: több helyszínen tartottak ellenőrzéseket, amik során számos szabályszegéssel találkoztak. Ezek mindegyikét kamerával rögzítették, majd megtették a szükséges intézkedéseket.

Makó László hangsúlyozta: az autóvezetők felelőssége, hogy kellő óvatossággal, figyelemmel és mérsékelt sebességgel közelítsék meg az olyan helyeket, ahol gyalogosok hirtelen megjelenésére lehet számítani. A KRESZ szerint pedig a kijelölt gyalogátkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a járművel, amennyiben szükséges meg is tudjon állni. Fontos ugyanakkor a gyalogosok felelőssége is. Noha elsőbbségük van a kijelölt gyalogátkelőhelyen, ám az úttestre történő lelépés előtt fontos, hogy meggyőződjenek arról, az érkező gépjármű vezetője észlelte-e őket, illetve megadja-e számukra az elsőbbséget. Ugyanígy meg kel győződni erről a felezővonalhoz érve is.

Ha a gyalogos az út egyik oldaláról a másikra kíván átmenni, úgy elsősorban a kijelölt gyalogátkelőhelyen kell ezt megtennie. Ha a zebránál nincs elhelyezve forgalomirányító fényjelző készülék a gyalogos kellő körültekintéssel köteles meggyőződni az áthaladás veszélytelenségéről és tartózkodnia kell minden olyan magatartástól, amely a jármű vezetőjét hirtelen fékezésre, vagy irányváltoztatásra kényszeríti.

Makó László hozzátette: a balesetek megelőzése érdekében az elkövetkezendő időszakban is folytatják a kijelölt gyalogátkelők környékének ellenőrzését.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az