Csomópont átépítés és jelzőlámpa a torlódások ellen

Csomópont átépítés és jelzőlámpa a torlódások ellen

- Kategória: Közélet

Gyakorta alakulnak ki torlódások – főként a reggeli és délutáni csúcsforgalom idején a Halászi felől bevezető útszakaszon. Sokszor már a Várallyai György utcától egészen a Deák térig araszolnak a járművek. Az önkormányzat hosszú ideje keresi a megoldást, miként lehet az egyre növekvő forgalmat csomópont átalakításokkal, szabályozásokkal úgy elvezetni ezen az útszakaszon, hogy kevésbé alakuljanak ki torlódások. Most ennek első ütemében hamarosan a Cserháti Sándor és Malomszer utcák csomópontját bővítik és építenek ki jelzőlámpát.

Amint azt dr. Árvay István polgármester portálunknak elmondta: egyre nagyobb problémát jelent az északi bevezető úton a megnövekedett forgalom és az ezzel járó szinte folyamatos torlódás. Keresték annak a lehetőségét, hogy a Kálnoki utcától egészen a Deák térig miként tudnák növelni a csomópontok áteresztő képességét. Első ütemben a Malomszer utcánál lévő kereszteződést alakítják át. Ennek során sávbővítésre és jelzőlámpa kiépítésére kerül sor itt. Ettől a szakemberek azt várják, hogy vélhetően felgyorsul a csomópont forgalma, nagyobb lesz az áteresztőképessége. Könnyebb és gyorsabb lesz például a kikanyarodás a Malomszerről, ugyanis gyakorta alakul ki lényeges torlódás ezen az útszakaszon is. A mintegy 100 milliós beruházást az önkormányzat saját forrásból valósítja meg és várhatóan a nyár folyamán elkészül a fejlesztés. Ezzel együtt a Magyar Közúttal közösen újra aszfaltozzák ezt az útszakaszt a Lajta-hídtól a Deák térig.

A polgármester hozzátette: a csomópont átalakítást követő tapasztalatok alapján döntenek a bevezető úton történő további fejlesztésekről. Az áteresztőképesség növelése érdekében vélhetően szükség lesz forgalomtechnikai beavatkozásokra a többi becsatlakozó út kereszteződésében is. Mivel állami közútról van szó, minden változtatáshoz egyeztetni kell az út kezelőjével. Készült már tanulmányterv a Deák tér átépítéséről is. Eszerint az ott lévő szobor eltolása nélkül is megoldható lenne egy körforgalom kiépítése a csomópontban. A többi kereszteződésben sávbővítéssel is növelhető az áteresztőképesség. Ezen későbbi beavatkozások érdekében készülnek tervek, amelyeket az önkormányzat folyamatosan egyeztet a közútkezelővel és keresik a megvalósításhoz szükséges forrásokat.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó