Teherforgalom, iskolások a sportcsarnokban és Gazdász utcai kérdések

Teherforgalom, iskolások a sportcsarnokban és Gazdász utcai kérdések

- Kategória: Közélet

Szakmai életútjáért és 1956. emlékének ápolásáért vehetett át polgármesteri elismerő oklevelet dr. Réti József a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete márciusi ülésének kezdetén. A kitüntetett megköszönte az elismerést és mint mondta: 1951. óta él a városban, azóta aktív részese a helyi társadalmi életnek. Igyekezett mindig Mosonmagyaróvár és az egyetem hírnevét öregbíteni. – tette hozzá dr. Réti József.

A tanácskozáson meglehetősen aktívak voltak a képviselők a napirend előtti felszólalásokban. Elsőként Szabó Miklós tette fel a kérdést a polgármesternek, hogy mennyi időre van szükség egy képviselői felvetés megválaszolására. A városatya arra utalt, hogy néhány hónappal ezelőtt tette fel írásban a kérdést a városvezetőnek a Gazdász utcai lakók panaszával kapcsolatban. A lakók az utcában zajló társasház építéssel kapcsolatban fejezeték ki aggályaikat. Dr. Árvay István elnézést kért a képviselőtől a késlekedésért, a választ másnapra ígérte írásban. A polgármester hozzátette: eddig nem fordult még elő, hogy frakciótársa írásban tett volna fel kérdést részére, talán ezért is feledkezett meg a válaszadásról. Javasolta, a jövőben forduljon bizalommal szóban hozzá kérdéseivel.

Jávor Miklós a Hansági Múzeum akadálymentesítését szorgalmazta napirend előtt. A jobbikos képviselő felvetette továbbá az állatvédelem fontosságát és egy helyi állatmenhely létrehozását sürgette. A városatya megfogalmazta továbbá a mosoni városrészben megnövekedett teherforgalommal kapcsolatos aggályait, amihez szerinte nagyban hozzájárult az év elején, az 1-es főúton bevezetett súlykorlátozás. Dr. Árvay István elmondta: a terület, ahol a helyi állatvédő egyesület menhelyet szeretne létrehozni, nem alkalmas erre a funkcióra, mivel nincsenek kiépítve a közművek és nincs közút kapcsolata se. A polgármester azzal egyetértett, hogy egy ekkora városban szükség lenne ilyen létesítményre. Amennyiben az egyesület talál erre alkalmas területet, az önkormányzat a kezdeményezés mögé áll. – tette hozzá. Dr. Árvay István elmondta: a súlykorlátozást nem helyi kezdeményezésre vezették be, amint tudomást szerzetek róla, kifejezték tiltakozásukat. A városrész teherforgalom mentesítésén dolgoznak. Remélik, hogy a modern városok program keretében megvalósulhat a tehermentesítő út. A Hansági Múzeum főbejáratának akadálymentesítése a jelenlegi előírások szerint nehezen kivitelezhető. Megoldás lehet a hátsó bejárat alkalmassá tétele erre, ám ez is jelentős átalakításokkal járna.

Dr. Kovács Tamás azt tudakolta a polgármestertől, mikor használhatják rendszeresen a helyi iskolások is tornaóra keretében az új sportcsarnokot. Dr. Árvay István hangsúlyozta: elsősorban nem iskolai tornateremnek épült a létesítmény. A szabad időpontok egyébként az iskolák rendelkezésére állnak, ezt jelenleg csak a Kossuth-gimnázium használja ki. A sportcsarnok üzemeltetője kedvezményes bérleti konstrukciót dolgozott az oktatási intézmények számára.

A napirendek sorában hosszasan taglalták a képviselők a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetőjének beszámolóját a város közrendjének és közbiztonságának helyzetéről. (A beszámolóról korábban már részletesen hírt adtunk.) Barna Árpád kapitányságvezető kiemelte: nehéz és küzdelmes év volt a tavalyi, ám az eredményeiket tudták javítani. „Ha jól dolgozunk, évről-évre tapasztaljuk, hogy becsülnek bennünket, megköszönik munkánkat. Ennek kézzelfogható bizonyítéka az önkormányzatok körében végzett felmérés, mely szerint a településeken végzett rendőri tevékenységet 4,3-as átlaggal illették az ötös skálán.” – hangsúlyozta az alezredes. A kapitányságvezető megköszönte a városi rendészet segítő munkáját, a közös szolgálat ellátásuk megduplázódott az elmúlt évben. Ugyancsak stratégiai szövetségesük a polgárőrség, akikkel a tavalyi év során 150 alkalommal láttak el közös szolgálatot, mintegy 1503 óra időtartamban. Barna Árpád hozzátette: 2016-ban a kapitányság nyomozás eredményességét a 2008-as szintre emelték vissza, amikor közel százzal magasabb volt a létszámuk és nem kellett a déli határvidéket védeni. Csizmadia Gábor, megyei főkapitány eredményesnek értékelte a kapitányság munkáját.

Nyitrai József hosszas értékelésében a gyalogos járőrök számát tartotta kevésnek, valamint túlzottnak találta, hogy tavaly tizenhat alkalommal huszonnégy rendőrt vezényeltek Mosonmagyaróvárról a déli határra. Dr. Kovács Tamás szintén elismerően szólt a rendőrök munkájáról, szerinte a kerékpárút hálózat fejlesztésével lehetne csökkenteni a balesetek számát. Jávor Miklós szerint a testi sértések nagy száma a belső migrációval hozható összefüggésbe. A testület végül egyhangúlag támogatta a kapitányságvezető beszámolóját.

(A tanácskozás további témáiról a későbbiekben beszámolunk.)

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit