Elhúzták a Truman gőzöst

Elhúzták a Truman gőzöst

- Kategória: Kistérség

Több mint negyven év után újra elindult a Hegyeshalomban legendássá vált 411-es gőzmozdony. Noha néhány métert tett csak meg és ezt sem saját erőből. A gőzöst csütörtök délelőtt azért vonatták el, hogy megkezdjék a hosszú ideje várt felújítását.

A Truman gőzőst négy évtizede – miután kivonták a forgalomból – állították ki a rendező pályaudvar mellé, így megőrizve az utókornak. Hosszú ideig az egykori mozdonyjavító műhely – vagy ahogy a helyiek hívják, fűtőház – dolgozói rendszeresen karban tartották a gőzöst. Az elmúlt években azonban már elmaradt ez a felújítás, méltatlan körülmények között, méteres gazban rozsdásodott sokáig a 411-es.

A mozdony sorsát azonban felkarolta Pusztai István, ma már nyugalmazott vasutas – aki negyven éve is sokat tett a gőzös megmentéséért – és az önkormányzattal közösen újra megmentik az utókornak a 411-est. Ennek első lépései történtek meg csütörtök reggel, amikor a szakemberek ideiglenes vágányt építettek, majd nekiláttak a mozdony elvontatásának. Nem volt könnyű dolguk, hiszen a szerkezet már négy évtizede állt ugyanazon a helyen. Több órás megfeszített munka eredményeként azonban sikerült megmozdítani.

DSC_4583 DSC_4577 DSC_4563

Amint azt Szőke László polgármestertől megtudtuk: Pusztai István kezdeményezésére állt az önkormányzat az ügy mellé. Elsőként megkeresték a vasúttársaságot a mozdony rendbetétele ügyében, ám kiderült, hogy már Közlekedési Múzeum tulajdonában van. Így felvették a kapcsolatot az intézménnyel és megszerezték a szükséges engedélyeket a gőzös áthelyezéséhez. A tervek szerint az állomás melletti, közelmúltban elbontott egykori laktanya területén állítják majd ki. Első lépésként ideiglenes vágány kiépítésével néhány métert előre vontatták a gőzöst egy szerelőakna fölé. A szakemberek itt végzik majd el a szükséges javításokat, hogy mozgatható legyen. Ezután egy olyan vágányra vontatják, ahol nincsenek felsővezetékek, így biztonságosan dolgozhatnak majd a felújításán. A renoválást követően pedig tréleren – a tervek szerint két részletben – szállítják majd az új helyére a mozdonyt.

DSC_4601 DSC_4594

A polgármester hozzátette: szeretnék, hogy a település nyolcszáz éves jubileumára szervezett programsorozat egyik kiemelt rendezvénye lenne a felújított mozdony átadása. Az ünnepséget július közepén tartanák. Szőke László kiemelte: a gőzös felújításához már sikerült támogatót szerezniük, így elkezdődhet a munka. A költségek azonban várhatóan magasak lesznek, így várják még további támogatások felajánlását.

Ez is érdekelhet...

Csingis lovak Halászin

Ahogy minden évben, úgy ezúttal is nagy érdeklődés