Kevesebb bűneset, jobb felderítés

Kevesebb bűneset, jobb felderítés

- Kategória: Közélet

„A váratlan kihívások, az arra adott nem megszokott válaszok, illetve a további építkezés éve volt a tavalyi.” – jelentette ki Barna Árpád alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság megbízott vezetője a minap tartott évértékelő állománygyűlésen.

A kapitányságvezető kiemelte: nehéz, küzdelmekben bővelkedő esztendő volt a tavalyi, ugyanakkor az előző évek erőfeszítései, a közös munka meghozta a várt eredményt. Az elmúlt évre számos célt fogalmaztak, így például a büntető és szabálysértési eljárások gyorsítását, az illegális migráció elleni hatékony fellépést, közlekedési helyzet javítását és az emberek szubjektív biztonságérzetét befolyásoló bűncselekmények elleni hatékony fellépést. Emellett a tavalyi év nagy kihívása volt fokozódó belső migráció.

Az alezredes hozzátette: munkájukat számos objektív tényező is befolyásolta. Többek között, hogy az illetékességi terület szlovák érintettsége évről évre nő, a jó közlekedési kapcsolatoknak köszönhetően alig tizennégy perc alatt lehet Rajkáról bejutni a szlovák főváros szívébe. Továbbá a határ közelsége miatt sokan dolgoznak Ausztriában. A munkaerő pótlására a keleti országrészből, illetve Szerbiából, Romániából és Ukrajnából történik. Ezen munkavállalók által elkövetett cselekmények határozzák meg a terület bűnügyi helyzetét. Emellett a gazdasági fejlettség és a jólét óhatatlanul vonzza a bűnelkövetőek, ez a régió az utazó bűnözők célpontja. „És hogy a bűnözéssel szemben milyen reakcióidőt kell teljesítenie a rendőrségnek jelzi, hogy Mosonmagyaróvártól tíz percen belül öt határátkelőn távozhat az elkövető.” – tette hozzá Barna Árpád.

Az alezredes hangsúlyozta: a bűnügyi helyzet stabil, szélsőségektől mentes. Az elmúlt évben 4,8 százalékkal csökkent az ismerté vált bűncselekmények száma. Ezen belül a kiemelt kategóriába tartozó bűneseteket csaknem húsz százalékkal szorították vissza, miközben a nyomozások eredményessége több mint tíz százalékkal nőtt. A lopások, lakásbetörések, garázdaságok számát az elmúlt hét év legalacsonyabb szintjére szorították vissza.

Kiemelt figyelmet fordítottak a közterületek rendjére. Jelentősen tudták emelni a közterületen szolgálatot teljesítő rendőrök számát.

Barna Árpád negatívumként említette, hogy erőfeszítéseik ellenére közel húsz százalékkal emelkedett tavaly a személyi sérüléssel járó balesetek száma. Ennek egyik oka lehet az is, hogy a területen lényegesen emelkedett az Ausztriába ingázó autósok száma. Pozitívum ugyanakkor, hogy kevesebb mint felére esett vissza a halálos balesetek száma. Az okok között első helyen az elsőbbségadás elmulasztása, a gyorshajtás és a szabálytalan kanyarodás áll. Az illegális migráció kezelésében a korábbi évekhez képest változtak a súlypontok. A schengeni külső határon bevezetett szigorú ellenőrzés mellett a belső határon a migrációs terhek csökkentek.

A kapitányságvezető hangsúlyozta: nyomozási eredményességük újra a 2008-as szintre emelkedett. Ez annak fényében különösen jó eredmény, hogy akkor a kapitányság létszáma lényegesen magasabb volt és nem kellett a déli határvidéket is védeni.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó