Sok az ittas sofőr

Sok az ittas sofőr

- Kategória: Közélet

Noha az ittasan okozott közlekedési balesetek száma negyedével csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest, drasztikusan nőtt az ittas vezetők száma a környék útjain. Ehhez vélhetően az is hozzájárult, hogy a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság teljes személyi állománya kiemelt figyelmet fordított az elmúlt időszakban az ittas vezetők kiszűrésére.

Amint azt Makó László alezredestől, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől megtudtuk: a szokásos közúti ellenőrzések mellett gyakorta tartanak úgynevezett finn módszeres razziákat. Ilyenkor minden, az adott útszakaszon közlekedő járművezetőt megállítanak és megszondáztatnak. Az ellenőrzések eredményeként az elmúlt hónapban például ötvenkét ittas sofőrrel szemben intézkedtek, akik jelentős hányadánál már bűncselekmény kategóriába tartozik az alkoholos befolyásoltság mértéke. Várhatóan ez a hónap is hasonló eredményekkel zárul, hiszen már az első két hétben nagy számban fedtek fel ittas vezetőket. Az ellenőrzések tapasztalatairól az osztályvezető elmondta:  Mosonmagyaróváron és a környező településeken egyaránt találkoztak ittas vezetőkkel. Tipikus napszakot sem lehet megnevezni, hiszen a kora reggeli óráktól egészen késő estig előfordulnak ilyen esetek. Akadt, aki kora reggel még az előző éjszakai poharazás hatása alatt volt, más pedig az egész napon át tartó italozást követően döntött úgy este, hogy volán mögé ül.

ittas

Az alezredes megdöbbentő példaként említette a minap történt esetet, amikor a rendőrkapitányság épülete előtt motorozott egy férfi bukósisak nélkül. A járőrök ezt észlelve, megállították a motorost, akiről kiderült, hogy nem csupán sisakja, de még jogosítványa sem volt, ráadásul ittasan vezetett. Szintén nem mindennapinak nevezhető az a közelmúltban történt eset is, amikor egy anyagi kárral járó balesetet követően az okozó elhajtott a helyszínről. A rendőrök az adatgyűjtés eredményeként gyorsan az autós nyomára bukkantak, akinél felmerült az ittasság gyanúja, ezért vérvételre előállították. A vizsgálatból kiderült, közel négy ezrelék volt a férfi véralkohol szintje, ami már közelíti az alkoholmérgezés mértékét. Ez volt egyébként az elmúlt évek egyik legmagasabb alkoholszintje a ittas vezetőnél a környéken.

Makó László hangsúlyozta: a balesetek megelőzése érdekében a rendőrség az elkövetkezendő időszakban is kiemelt figyelmet fordít az ittas vezetők kiszűrésére. Bármely napszakban és útszakaszon találkozhatnak a közlekedők ilyen razziákkal. Az alezredes figyelmeztetett továbbá: az elmúlt időszakban elterjedt a köztudatban, hogy kerékpározni ittasan is lehet. Ez igaz is, egészen addig, amíg a biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban van a biciklis.

ittas001

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti