Mosonmagyaróvár Retro: Zónapörkölttől az Arany Ökör tálig

Mosonmagyaróvár Retro: Zónapörkölttől az Arany Ökör tálig

- Kategória: Közélet

Múltidéző rovatunkban ezúttal egykori Arany Ökör étterembe kalauzoljuk el olvasóinkat a vendéglátóhely akkori egyik felszolgálója, Csernák Emil segítségével.

Retro rovatunkban most is közreműködött Ferencz Tibor, aki páratlan fotógyűjteménnyel és egyéb visszaemlékezésekkel rendelkezik a város elmúlt évtizedeiről. Ezt folyamatosan bővítve a nagyközönség előtt is bemutatja „Mosonmagyaróvár Retro” címen a legnagyobb közösségi oldalon. Ebben a témában Ferencz Tibor az elmúlt időszakban több könyvet is megjelentetett már. Legutóbb jelent meg „Mosonmagyaróvár egykor és ma I.” című kötete. (A könyvek megvásárolhatók a Huszár Gál Városi Könyvtárban , a Pergamen Papírboltban, Vecsey Tamás órásmesternél, a Puci és Gábor papírboltban, valamint a Fehér Ló Közösségi Házban).

A Fekete Sas után a város második legrégebbi vendéglátóhelye az egykori Arany Ökör vendéglő. A z egység  1630-ban épült az akkori Magyaróvár városfalain kívül, a mai Régi Vámház téren. Több évszázadon keresztül a marhahajtók és kereskedők pihenőhelye volt. A fogadó hátsó részén istállók és magtárhelyiségek voltak. Ezt követően is folyamatosan kedvelt vendéglátó egység volt az Arany Ökör. A vendéglőnek számos bérlője volt az évtizedek alatt, majd az 1950-ben megalakult Mosonmagyaróvári Vendéglátó Községi Vállalat kezelésébe került. Az 1950-es évek végén az üzletvezető Ivánkovics Károly volt, helyettese Horváth István, a pincérek pedig Csernák Emil, Nagy Gábor, Rozs Ferenc és Nagy József voltak. Minden nap Haász István és zenekara játszott telt ház mellett.

Ezúttal Csernák Emil segítségével idézzük fel a legendás Arany Ökör vendéglőt. Vagyis ekkor már nem vendéglő, hanem étterem volt az egység megnevezése. – hangsúlyozza Csernák Emil, aki a város szinte minden legendásnak számító éttermében dolgozott az ötvenes évektől, majd 1979-ben Balatonfüredre költözött. A Hotel Annabellában helyezkedett el, ahol hamarosan az étterem teremfőnöke lett. Később, 2010-es nyugdíjba vonulásáig az Annabella sörkertet vezette. A szakma szeretetét nyugdíjasan is megőrizte, hiszen néhány évvel ezelőttig az Anna Grand Hotel éttermében dolgozott.

Csernák Emil máig szívesen gondol vissza az Arany Ökörben töltött évekre. Mint mondja: az egység két részből állt. Elöl volt egy kisebb terem, tíz-tizenkét asztallal. Ez már korán reggel, hétkor nyitott, sokan jöttek be ide délelőtt egy fröccsre, vagy egyéb italra. Ugyancsak itt szolgálták fel az úgynevezett zóna ételeket, amiből népszerű volt a pörkölt, vagy a különféle sültek. Sokan jártak abban az időben előfizetéses ebédre is az Arany Ökörbe, többek között a közeli nyomdából, iskolából, vagy a vasipari ktsz-ből.

 

Az igazán nagy élet este felé indult csak be, ekkor már a belső teremben, ahol mintegy negyven asztal várta a vendégeket. A külső teremben még ilyenkor is nagy volt az élet, ám ez ekkor már inkább csak arra szolgált, hogy megszűrje a vendégeket. Akik csak egy italra ugrottak be, ők azt a külső pultnál elfogyasztották. A belső terembe azok voltak, akik vacsorázni, vagy a zene miatt jöttek. Itt ugyanis minden este élő zene volt. Sokan csak emiatt ültek be az Arany Ökörbe. Éppen ezért zenés felár is volt az egységben este hat után. Sokan próbáltak trükközni, hogy nem sokkal hat előtt beültek és kikértek több üveg bort. Ezért vezették be azt, hogy fizetni csak hat után lehet, ám ekkor már az emelt díjszabással. Téli időszakban két nagy cserépkályha fűtötte az éttermet. Ekkor ruhatár még nem volt az egységben.

Az étlap széleskörű volt, szinte mindent kínáltak, amit abban az időben lehetett. Népszerű volt a pörkölt, a cigánypecsenye,, majd később bővült a választék belsőségekkel. Az étterem specialitása volt az Arany Ökör tál, amit két-, három- és öt személyre is kérhettek. – emlékszik vissza Csernák Emil.

Az Arany Ökör egészen az 1960-as évek elejéig működött, néhány évvel azután zárt be, amikor a Mosonmagyaróvári Vendéglátó Községi Vállalat beolvadt a Győr-Sopron megyei Vendéglátóipari Vállalatba. Alapos renoválás és átalakítás után 1964-ben nyílt meg a helyén a Mokka Presszó, ami aztán egészen az 1980-as évek közepéig üzemelt. Ezután rövid ideig Tropical disco néven működött az egység, majd az 1990-es évek elején egy Pécs környéki vállalkozó teljesen felújíttatta, modernizálta és újra Arany Ökör étterem néven megnyitotta a helyet. Néhány év után azonban végleg megszűnt mint vendéglátóegység.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint