Több szálláshely és fürdőkomplexum kellene

Több szálláshely és fürdőkomplexum kellene

- Kategória: Közélet

Hiába a több mint fél évszázada működő termálfürdő, a várost átszelő folyók, vagy két országhatár közelsége, Mosonmagyaróvár turizmusa messze elmarad az adottságaitól. Összehasonlításként például a termálvizével hasonló adottságú Sárvár lakossága fele a mosonmagyaróvárinak. A két város közt a távolság nem nagy, a turizmusban a lemaradás viszont évtizedekben mérhető. Sárvárt hazánk első fürdővárosai közt tartják számon. Mosonmagyaróvárról ez nem mondható el, itt leginkább a fogászati turizmus jelenti az idegenforgalmat. De nem is kell Sárvárig mennünk. Az alig tíz kilométerre fekvő és Mosonmagyaróvárnál lényegesen kisebb Lipót is sokkal jobban tudott élni a lehetőségeivel. A helyi termálfürdő évi közel 200 ezer vendéget fogad, miközben Mosonmagyaróváron ez a szám ennek csupán töredéke és a fürdő fejlesztés terén is lényeges a különbség.

Az elmúlt években több területen is történt előrelépés a turizmus fejlesztése érdekében, ám még mindig nagy a lemaradás Mosonmagyaróvár adottságaihoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint a szálláshelyek kihasználtsága hatvan százalékos Mosonmagyaróváron. Ezzel szemben az idegenforgalmi-adó bevétel alapján csupán huszonhárom százalékos a kihasználtság. A különbség hátterében elsősorban az állhat, hogy az üzleti jellegű szálláshely kiadás után nem kell idegenforgalmi adót fizetni.

A turizmusban dolgozók tapasztalatai alapján a főszezonban még ennél is magasabb, akár kilencven százalék feletti a szálláshelyek kihasználtsága a városban. – mondja Gráfi Szabolcs, a Szigetköz Turizmusáért Egyesület elnöke. Az egyesület 2011. óta regisztrált TDM szervezet, ami egyebek mellett működteti a mosonmagyaróvári Tourinform irodát. Az egyesület tagja Mosonmagyaróvár mellett további tizenöt önkormányzat, illetve százhúsz turisztikai vállalkozás és civil szervezet.

Gráfi Szabolcs hangsúlyozta: az elmúlt években nőtt ugyan a városba érkező turisták száma, ám az idegenforgalom még mindig nem olyan mértékű, mint amilyennek a város adottságai alapján lennie kellene. Mosonmagyaróvár kulcsfontosságú turisztikai vonzereje lenne a termálfürdő, ám ennek lehetőségeit nem használta ki megfelelőn a város, ellentétben például a közeli Lipóttal. – mondja a szakember. Gráfi Szabolcs elmondta: Mosonmagyaróvár turizmusában nagy előrelépést jelentett a Futura megnyitása. Problémát okoz azonban a megfelelő szálláshelyek hiánya. Szükség lenne például az olcsóbb kategóriájú diákszállásokra, ám miután már a Gazdász Hotel sem fogad vendégeket, ilyen jellegű szálláshely gyakorlatilag már nincs a városban. Heti rendszerességgel kapnak megkereséseket nyugdíjas, vagy diák csoportoktól, akik az ilyen szállásokat keresik. Ugyancsak hiány van a minőségi szálláshelyekből is. A városban csupán egyetlen négycsillagos hotel működik, ám ez sem wellness szálló, amire nagy szükség lenne. A fogászati turizmus miatt Mosonmagyaróváron inkább hétköznapokon  telítettek a szálláshelyek. Az országos átlaghoz képest itt sok szállodának inkább a hétvégeken okoz gondot, hogy feltöltse a férőhelyeit. Nagyon hiányzik a városban egy klasszikus wellness szálló. A közelben Dunakilitin és Lipóton működik ilyen és láthatóan nagy igény van rá. Gráfi Szabolcs hozzátette: az egyesület évek óta részt vesz a nagyobb utazási kiállításokon Budapesten és Bécsben, de legutóbb például már Lengyelországba is elmentek. Nagy lehetőség mutatkozna ugyanis a lengyel átutazó turizmus fogadásában. Legtöbben ezen az útvonalon mennek az Adriai-tengerre, akik közül sokan eltöltenének néhány napot a városban. Ám ehhez megfelelő szálláshelyekre és programokra van szükség. Az elnök kiemelte: a statisztikai adatokkal szemben a szálláshelyek kihasználtsága magasabb. Egyre több országos, vagy nemzetközi eseménynek ad otthont Mosonmagyaróvár, amik idején ez az arány akár száztíz százalékos. A makett kiállítás idejére például már januárban lefoglaltak minden szálláshelyet a városban és a környékén. Ez is jól mutatja, hogy még több, az igényeknek megfelelő szálláshelyre lenne szükség.

Hasonlóan vélekedik Horváthné Pákozdi Emese, a Futura Interaktív Élményközpont vezetője is. Mint mondja: elsősorban a családok és iskolai csoportok számára kínálnak programokat. Az osztálykirándulások terén teljes körű szolgáltatást nyújtanak a programok szervezésétől a szálláshely foglalásáig. Problémát jelent azonban, hogy nincs megfelelő mennyiségű ilyen kategóriájú szálláshely. Az intézményvezető szerint ugyancsak gond, hogy a város eddig nem használta ki megfelelően az adottságait. Sokkal több lehetőség lenne a termálfürdőben, a magyaróvári várban, vagy akár a vízi turizmusban is. Az elmúlt időszakban történtek előrelépések ezen a téren, fellendülést várnak egyebek mellett a várhatóan idén megvalósuló Futura kikötőhelytől is a Mosoni-Dunán. Emellett a létesítmény folyamatos fejlesztésekkel növeli a látogatók létszámát, idén például a legkisebbek számára szeretnének játszóházat létrehozni. Az Ausztria felől érkező kerékpáros turizmus erősítése érdekében csatlakoztak továbbá a „Nezsider-kártya” elfogadó helyekhez, az idei szezontól a Futura is kedvezményeket nyújt a kártya tulajdonosainak. Ennek kiterjesztéséhez azonban szükség van a városi kerékpárút hálózat bővítéséhez.

Egy fürdőkomplexum és minőségi szálláshelyek. Ez Mosonmagyaróvár jövőképe a turizmus terén, ami a meglévő kisebb szolgáltatók számára is fellendülést hozhat. – vélekedik dr. Árvay István polgármester. Elmondta:  hiányzik a kellő mennyiségű minőségi szálláshely a városban. Az önkormányzat ezt azzal tudja segíteni, hogy fejlesztéseket generál, biztosít ehhez szükséges területeket. Az Itatónál lévő üres területet ilyen célra tartják fenn, valamint ennek folytatásaként további 16 hektár áll rendelkezésre rekreációs célra. A polgármestert hangsúlyozta: harminc éve vár Mosonmagyaróvár ilyen befektetőre. Érdeklődők voltak, főként a válságot megelőzően, ám egyelőre nem valósultak meg ezek az elképzelések.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint