Menő menzákkal az egészséges étkezésért

Menő menzákkal az egészséges étkezésért

- Kategória: Választás

Ne csak egészséges legyen a menza, hanem a gyerekek szeressék is az ott főzött ételeket. Ez és az egészségtudatos táplálkozás népszerűsítése a célja a „menő menzák az iskolában” programnak, amihez a térségben több település is csatlakozott és kapott állami támogatást.

Felelősséggel tartozunk a gyermekek iránt. Éppen ezért fontos az a jelmondat, miszerint minden gyermek lakjon jól. – jelentette ki dr. Nagy István államtitkár, a térség országgyűlési képviselője pénteken, Mosonmagyaróváron tartott sajtótájékoztatóján. Elmondta: ennek érdekében több intézkedést is hozott a kormány, biztosítja egyebek mellett a rászoruló gyermekek ingyenes étkeztetését. Fontos azonban az is, a menzán úgy főzzenek, hogy azt a gyerekek szeressék és megegyék. Emellett az legyen egészséges is. Ezért indították el a „menő menzák az iskolákban” programot, ami az egészséges étkezést és életstílust népszerűsíti.

Az államtitkár hozzáette: a menza reform elindult, azonban ahhoz, hogy a gyermekek és családjaik körében is megfelelő hatást érjen el, az egészséges táplálkozással kapcsolatos információknak el kell mélyülnie a társadalomban. Csak ettől várható a valódi szemléletváltás.

A „menő menzák az iskolában” program célja az is, hogy az iskolai étkeztetésen keresztül hozzájáruljon a gyermekek étkezési kultúrájának javulásához azzal, hogy támogatja az egészséges életvitel kialakításához és megtartásához szükséges tudás megszerzését. A térségben négy településen, Mosonmagyaróváron, Halászin, Hegyeshalomban és Abdán valósulhat meg a „menő menza” program. A települések mindegyike, illetve a pályázó civil szervezetek 20-20 millió forintot kaptak a program végrehajtásához.

A sajtótájékoztatón dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere kifejtette: ez a 20 millió forintos támogatás nagy lehetőség az egészséges táplálkozás népszerűsítésére, amit a lehető legnagyobb tartalommal kell megtölteni. A programra a Tehetségért Alapítvány pályázott a városban. Hasonlóan vélekedett Szőke László, Hegyeshalom polgármestere is, aki mint mondta: a helyi iskola mindennapjait eddig is áthatotta az egészséges életmódra nevelés és a környezettudatosság. Sokat tett ennek érdekében a település gyermekorvosa is. Most azonban támogatásnak köszönhetően lehetőség nyílik ennek további fejlesztésre is. Hegyeshalomban a „Versenyképes tudásért Alapítvány” pályázott sikeresen a támogatásért. Majthényi Tamás, Halászi polgármestere elmondta: a programnak lesznek látható elemi is, így például magas ágyásokat alakítanak ki az iskola udvarán ahol fűszernövényeket termesztenek majd. Emellett oktatásokat, ismeretterjesztő előadásokat is tartanak a diákoknak, pedagógusoknak egyaránt, valamint egy dietetikus felügyeli a főzést a menzán és ad tanácsokat a menü összeállításához. A községben a Halászi Diákok Teherséggondozó Alapítványa nyerte el a támogatást.

Ez is érdekelhet...

Polgármesterjelöltek Mosonmagyaróváron

Szabó Miklós (MPKE, MM, MMN, MSZP, LMP) „Mi