Nem mérnek menet közben

Nem mérnek menet közben

- Kategória: Közélet

A gyorshajtás a közlekedési balesetek bekövetkezésének egyik fő oka a Mosonmagyaróvár környéki utakon. Éppen ezért a rendőrség nagy hangsúlyút fektet a sebesség ellenőrzésre. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság nem használ olyan traffipaxot, amivel menet közben, a kocsiból mérik a sebességet.

Mintegy húsz százalékkal emelkedett a közlekedési balesetek száma az év idei év első öt hónapjában a tavalyi adatokhoz képest a mosonmagyaróvári és környékbeli utakon.  Ezen belül a könnyű sérüléssel járó estekből történt lényegesen több, csaknem duplája, mint korábban. A súlyos sérüléses balesetekből lényegesen kevesebb következett be és örvendetes, hogy a halálos karambolok száma drasztikus mértékben csökkent. Míg az előző év hasonló időszakában négy is történt, addig idén május végéig egy. Személyautó és motorkerékpár ütközött össze Mosonmagyaróváron a Béke utcában. A motoros sajnos nem viselt bukósisakot és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Ennek a balesetnek a körülményeit még vizsgálja a rendőrség.

„Az utakon bekövetkező halálesetekből egy is nagyon sok. Éppen ezért minden lehetőséget megragadunk annak érdekében, hogy megelőzzük az ilyen tragédiákat.” – hangsúlyozta Barna Árpád alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője. Elmondta: a környék útjain bekövetkezett közlekedési balesetek legfőbb oka még mindig az elsőbbség adás elmulasztása. Ezt követi a gyorshajtás, ami hasonló arányban szerep az okok között. A kapitányságvezető hozzátette: éppen ezért kiemelt figyelmet fordítanak a gyorshajtók kiszűrésére. A balesetveszélyes és forgalmas útszakaszokon rendszeresen mérik a közlekedők sebességét, külterületen és belterületen egyaránt. A tapasztalatok szerint több településen örömmel vették az ott lakók, hogy a traffipaxot használja a rendőrség az adott községben.

Az elmúlt időszak híradásaiban többször felvetődött, hogy a szabálytalankodó autósok hatékonyabb kiszűrése érdekében a rendőrség civil autókat szerelt fel olyan régebbi típusú készülékekkel, amelyek menet közben is képesek bemérni a gépkocsik sebességét. Ezzel kapcsolatban érdeklődésünkre az alezredes elmondta: noha ezeket az eszközöket nem vonták ki a forgalomból, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság nem használ ilyen mobil traffipaxokat, kizárólag telepített sebességmérő eszközöket használnak a gyorshajtók kiszűrésére, a balesetek megelőzése érdekében. Ezzel együtt nem kizárható, hogy központi feladatszabás alapján találkozhatnak az autósok a környék útjain is menet közben végzett sebességméréssel is.

Barna Árpád hozzátette: a gyorshajtók mellett nagy hangsúlyt fektetnek az ittas vezetők kiszűrésére is. Az idei év első öt hónapjában az ittasan okozott balesetek száma hasonlóan alakult, mint tavaly. Éppen ezért a továbbiakban is rendszeresen tartanak fokozott ellenőrzéseket a környék útjain. Továbbra is alkalmazzák majd az úgynevezett finn módszeres ellenőrzést, amikor egy adott útszakaszon minden arra közlekedőt megállítanak és a járművezetővel megfújatják az alkoholszondát.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint